Haciz

 

İİK m. 78 – 1 -Talep Müddeti

 

MADDE 78- Ödeme emrindeki müddet geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazı kaldırıldıktan sonra mal beyanını beklemeksizin alacaklı, haciz konmasını isteyebilir. Ancak, alacaklı dilerse haciz talebinde bulunmaksızın Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi üzerinden, bu sisteme entegre bilişim sistemleri vasıtasıyla borçlunun mal, hak veya alacağını sorgulayabilir. Sorgulama sonunda Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi, varsa borçlunun mal, hak veya alacağının mahiyeti ve detayı hakkında bilgi verir ve bu durumda sistem üzerinden de haciz talep edilebilir. Bu takdirde icra dairesi, tespit edilen mal, hak veya alacağı elektronik ortamda haczeder. Sorgulama sonunda edinilen bilgiler hukuka aykırı olarak paylaşılamaz. Sorgulama ve haciz işlemlerinin yürütülebilmesi için kamu kurum veya kuruluşları ile 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 3 üncü maddesinde tanımlanan kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi ile kendi sistemleri arasında entegrasyonu sağlar. Sorgulamanın tür, kapsam ve sınırı ile diğer hususlar Adalet Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir.

Haciz istemek hakkı, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir sene geçmekle düşer. İtiraz veya dava halinde bunların vukuundan hükmün katileşmesine kadar veya alacaklıyla borçlunun icra dairesinde taksit sözleşmeleri yapmaları halinde taksit sözleşmesinin ihlaline kadar geçen zaman hesaba katılmaz.

Alacaklı isterse, haciz talebinin vukuuna dair bir vesika verilir. Bu vesika hiç bir harç ve resme tâbi değildir.

Haciz talebi kanunî müddet içinde yapılmaz veya geri alındıktan sonra bu müddet içinde yenilenmezse dosya muameleden kaldırılır.

Yeniden haciz istemek, alacaklı tarafından vukubulan yenileme talebinin borçluya tebliğine mütevakkıftır. İlâma müstenid olmayan takiblerde yenileme talebi üzerine yeniden harç alınır. Yenileme masraf ve harçları borçluya tahmil edilmez.

 

 

İİK m. 80 – Haciz yapan memurun yetkisi

 

MADDE 80- İcra memuru haczi kendi yapabileceği gibi yardımcı veya kâtiblerinden birine de yaptırabilir.

Borçlu haciz sırasında malın bulunduğu yerde bulunmaz ve hemen bulundurulması mümkün olmazsa haciz, gıyabında yapılır.

Taleb vukuunda borçlu kilidli yerleri ve dolabları açmağa vesair eşyayı göstermeğe mecburdur. Bu yerler icabında zorla açtırılır.

Haczi yapan memur, borçlunun üzerinde para, kıymetli evrak, altın veya gümüş veya diğer kıymetli şeyleri sakladığını anlar ve borçlu bunları vermekten kaçınırsa, borçlunun şahsına karşı kuvvet istimal edilebilir.

 

İİK m. 81 – Zabıta memurlarile muhtarların vazifeleri

 

MADDE 81- Zor kullanmak hususunda bütün zabıta memurları icra memurunun yazılı müracaatı üzerine kendisine muavenet ve emirlerini ifa etmekle mükelleftirler.

Köylerde haczi yapan memurun emirlerini muhtarlar da ifaya mecburdurlar.

 

İİK m. 82 – Haczi caiz olmayan mallar ve haklar

 

MADDE 82- Aşağıdaki şeyler haczolunamaz:

1. Devlet malları ile mahsus kanunlarında haczi caiz olmadığı gösterilen mallar,

2. Ekonomik faaliyeti, sermayesinden ziyade bedenî çalışmasına dayanan borçlunun mesleğini sürdürebilmesi için gerekli olan her türlü eşya,

3. Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri,

4. Borçlu çiftçi ise kendisinin ve ailesinin geçimi için zaruri olan arazi ve çift hayvanları ve nakil vasıtaları ve diğer eklenti ve ziraat aletleri; değilse, sanat ve meslekî için lüzumlu olan alât ve edevat ve kitapları ve arabacı, kayıkçı, hamal gibi küçük nakliye erbabının geçimlerini temin eden nakil vasıtaları,

5. Borçlu ve ailesinin idareleri için lüzumlu ise borçlunun tercih edeceği bir süt veren mandası veya ineği veyahut üç keçi veya koyunu ve bunların üç aylık yem ve yataklıkları,

6. Borçlunun ve ailesinin iki aylık yiyecek ve yakacakları ve borçlu çiftçi ise gelecek mahsül için lâzım olan tohumluğu,

7. Borçlu bağ, bahçe veya meyva veya sebze yetiştiricisi ise kendisinin ve ailesinin geçimi için zaruri olan bağ bahçe ve bu sanat için lüzumlu bulunan alât ve edevat,

Geçimi hayvan yetiştirmeye münhasır olan borçlunun kendisi ve ailesinin maişetleri için zaruri olan miktarı ve bu hayvanların üç aylık yem ve yataklıkları,

8. Borçlar Kanununun 510 uncu maddesi mucibince haczolunmamak üzere tesis edilmiş olan kaydı hayatla iratlar,

9. Memleketin ordu ve zabıta hizmetlerinde mâlûl olanlara bağlanan emeklilik maaşları ile bu hizmetlerden birinin ifası sebebiyle ailelerine bağlanan maaşlar ve ordunun hava ve denizaltı mensuplarına verilen uçuş ve dalış tazminat ve ikramiyeleri,

Askerî mâlûllerle, şehit yetimlerine verilen terfi zammı ve 1485 numaralı kanun hükmüne göre verilen inhisar beyiye hisseleri,

10. Bir muavenet sandığı veya cemiyeti tarafından hastalık, zaruret ve ölüm gibi hallerde bağlanan maaşlar,

11. Vücut veya sıhhat üzerine ika edilen zararlar için tazminat olarak mutazarrırın kendisine veya ailesine toptan veya irat şeklinde verilen veya verilmesi lâzım gelen paralar,

12. Borçlunun haline münasip evi,

13. Öğrenci bursları.

Medeni Kanunun 807 nci maddesi hükmü saklıdır. 2, 3, 4, 5, 7 ve 12 numaralı bendlerdeki istisna, borcun bu eşya bedelinden doğmaması haline münhasırdır.

Birinci fıkranın (2), (4), (7) ve (12) numaralı bentlerinde sayılan malların kıymetinin fazla olması durumunda, bedelinden haline münasip bir kısmı, ihtiyacını karşılayabilmesi amacıyla borçluya bırakılmak üzere haczedilerek satılır.

İcra memuru, haczi talep edilen mal veya hakların haczinin caiz olup olmadığını değerlendirir ve talebin kabulüne veya reddine karar verir.


İİK m. 83 – Kısmen haczi caiz olan şeyler

 

MADDE 83- Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilâma müstenid olmayan nafakalar, tekaüd maaşları, sigortalar veya tekaüd sandıkları tarafından tahsis edilen iradlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabilir.

Ancak haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz. Birden fazla haciz var ise sıraya konur. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez.

 

İİK m. 83/a – Kısmen haczi caiz olan şeyler

 

MADDE 83/a- 82 ve 83 üncü maddelerde yazılı mal ve hakların haczolunabileceğine dair önceden yapılan anlaşmalar muteber değildir.

 

İİK m. 83/b – Yavrulu hayvanların haczi

 

MADDE 83/b- Hayvan hacizlerinde, anaları tarafından beslenme ve bakılmaya muhtaç olan yavrular analarından ayrı haczedilemiyecekleri gibi bunların anaları da yavrularından ayrı haczedilemezler.

 

İİK m. 83/c – Taşınmaz rehni kapsamındaki eklentinin haczi

 

MADDE 83/c- Taşınmaz rehni ipotek akit tablosunda sayılı bulunan eklenti taşınmazdan ayrı olarak haczedilemez.

Türk Kanunu Medenisinin 777 nci maddesi hükmü saklıdır.

 

İİK m. 84 – Yetişmemiş mahsullerin haczi

 

MADDE 84- Yetişmemiş her nevi toprak ve ağaç mahsulleri yetişmeleri zamanından en çok iki ay evvel haczolunabilir. Bu suretle haczedilen mahsullerin borçlu tarafından başkasına devri haczeden alacaklıya karşı hükümsüz olup icranın devamına mani olmaz. Alacağı taşınmaz rehinle temin edilmiş olan alacaklının mütemmim cüz olarak merhunun yetişmemiş mahsulleri üzerinde haiz olduğu hakka halel gelmez. Şu kadar ki mürtehin rehinin icraca paraya çevrilmesi için mahsullerin yetişmesinden evvel takip talebinde bulunmuş olmalıdır.

 

İİK m. 85 – Taşınır ve taşınmaz malların haczi

 

MADDE 85- Borçlunun kendi yedinde veya üçüncü şahısta olan taşınır mallarile taşınmazlarından ve alacak ve haklarından alacaklının ana, faiz ve masraflar da dahil olmak üzere bütün alacaklarına yetecek miktarı haczolunur.

Borçlu yahut borçlu ile birlikte malı elinde bulunduran şahıslar, taşınır mal üzerinde üçüncü bir şahsın mülkiyet veya rehin hakkı gibi sınırlı bir aynî hakkının bulunması veya taşınır malın üçüncü şahıs tarafından haczedilmiş olması halinde bu hususu haciz yapan memura beyan etmek ve beyanının haciz tutanağına geçirilmesini talep etmek, haczi yapan memur da borçluyu yahut borçlu ile birlikte malı elinde bulunduran şahısları bu beyana davet etmek zorundadır. Bu tür mallar ile üçüncü şahıs tarafından ihtiyaten haciz veya istihkak iddia edilmiş bulunan malların haczi en sonraya bırakılır.

Ancak haczolunan taşınmaz arttırmaya çıkarılmadan borçlu borcun itfasına yetecek taşınır mal veya vadesi gelmiş sağlam alacak gösterirse taşınmaz üzerinde haciz baki kalmak üzere önce gösterilen taşınır veya alacak da haczolunur.

Şu kadar ki, bu suretle mahcuz kalan taşınmazın idare ve işletmesine ve hasılat ve menfaatlerine icra dairesi müdahale etmez.

Hasılatı paraya çevirme masraflarını ve icabında muhafaza ve idare masraflarını tecavüz etmeyeceği muhakkak olan şeyler haczolunmaz.

Haczi koyan memur borçlu ile alacaklının menfaatlerini mümkün olduğu kadar telif etmekle mükelleftir.

 

İİK m. 86 – Taşınır mallarda haczin neticeleri

 

MADDE 86- Borçlu, alacaklının muvafakati ve icra memurunun müsaadesi alınmaksızın mahcuz taşınır mallarda tasarruf edemez. Haczi koyan memur hilâfına hareketin cezai mesuliyeti müstelzim olduğunu borçluya ihtar eder.

Haczedilmiş olan taşınır mal üzerinde üçüncü şahsın zilyedlik hükümlerine dayanarak iyi niyetle iktisabettiği haklar saklıdır.

İyi niyet kaidelerine aykırı olarak mahcuz taşınır mal üzerinde üçüncü şahsın iktisabettiği haklar, alacaklının hacizle o mala taallûk eden haklarını ihlâl ettiği nispette bâtıldır.

 

İİK m. 87 – Kıymet takdiri

 

MADDE 87- Haczi yapan memur, haczettiği malın kıymetini takdir eder. İcabında ehli vukufa müracaat edebilir.

 

İİK m. 91 – 4- Taşınmazlar hakkında

 

MADDE 91- Taşınmazın haczi ile tasarruf hakkı Medenî Kanunun 920 nci maddesi anlamında tahdide uğrar. Sicile kaydedilmek üzere haciz keyfiyeti, ne miktar meblağ için yapıldığı ve alacaklının adı ile tebliğe yarar adresi icra dairesi tarafından tapu siciline bildirilir. Adresi değişen alacaklı masrafını vermek sureti ile yeni adresinin tapuya bildirilmesini icra dairesinden istemeye mecburdur.

Hacze yeni alacaklılar iştirak eder veya haciz kalkarsa bu hususlar da tapu siciline haber verilir.

Hacizli taşınmazın el değiştirmesi hâlinde 148/a maddesi uygulanır.

 

 

İİK m. 92 – III - İdare ve işletme

 

MADDE 92- Bir taşınmazın haczi hasılat ve menfaatlerine de şâmildir. Haciz, taşınmaz kendilerine rehnedilmiş olan alacaklıların haklarına halel getirmez.

İcra dairesi, taşınmaz kendilerine rehnedilmiş olan alacaklılarla kiracılara hacizden haber verir.

Daire, taşınmazın idare ve işletmesi ile eklentinin korunması için gerekli tedbirleri alır. Bu tedbirler meyanında icra dairesi, eğer taşınmazda kiracı varsa bu kiracıya, işleyecek kiraları icra dairesine ödemesini emreder. Zarar görme ihtimali bulunan eklenti, rehin alacaklısının talebi üzerine, işletmenin faaliyetine engel olmayacak şekilde muhafaza altına alınır. İdare ve muhafaza masrafları satış bedelinden öncelikle ödenir.

 

İİK m. 102 – Haciz Tutanağı tanzimi

 

MADDE 102- Taşınır bir malı haciz için mahallinde bir tutanak tutulur. Tutanakta alacaklı ve borçlunun isim ve şöhretleri, alacağı miktarı, haczin hangi gün ve saatte yapıldığı, haczedilen mallar ve takdir edilen kıymetleri ve varsa üçüncü şahısların iddiaları yazılır ve haczi icra eden memur tarafından imza edilir.

Haczi talep edilen mal taşınmaz ise icra dairesi 91 inci madde mucibince haczi ait olduğu daireye tebliğ eder ve mahallinde tutulacak tutanakta taşınmazın nevi ve mahiyeti ve hududu ve lüzumlu vasıfları dercolunur.

Evvelce ihtiyaten haczedilen şeylere icra haczi vazedildiği surette tutanağa ihtiyatî haciz sahibinin dahi iştirak hakkı işaret olunur.

Haczi kabil mallar kâfi gelmezse veya hiç bulunmazsa bu hal tutanağa kaydolunur.

 

İİK m. 103 – Davet

 

MADDE 103- Tutanak tutulurken alacaklı, borçlu veya namlarına Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebellüğe yetkili kimse bulunmazsa, bulunmayan alacaklı veya borçlu üç gün içinde tutanağı tetkik ve diyeceği varsa söylemesi için icra dairesine davet olunur. Kanunen ilavesi gereken müddetler mahfuzdur. Haciz sırasında borçlu veya alacaklı adına Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebellüğe yetkili kimse bulunduğu takdirde haciz tutanağının bir örneği bulunan şahsa verilir. Borçluya veya alacaklıya ayrıca haber verilmez.

 

İİK m. 355 – Maaş ve ücretlerin kesilmesinde usul

 

MADDE 355- Devlet işlerinde veya hususî müesseselerde bulunan borçlu memur veya müstahdemlerin maaş ve ücretlerinden kesilmesi için icra dairelerinden yapılacak tebligatın kanunî muhatapları haczin icra edildiğini ve borçlunun maaş ve ücreti miktarını nihayet bir hafta içinde bildirmeğe ve borç bitinceye kadar icra dairesinin tebligatı mucibince haczolunan miktarı tevkif edip hemen daireye göndermeğe mecburdurlar.

Memurun maaş, ücret veya memuriyetinde yahut başka bir şubeden maaş almağı mucip olacak surette vukubulacak tebeddülleri ve hizmetine nihayet verildiği takdirde bu keyfiyeti de malmemuru veya daire âmiri yahut hususî müesseselerin kanunî muhatapları derhal icra dairesine bildirmeğe ve ikinci halde haciz muamelesinden o şube veya âmirini haberdâr etmeğe mecburdur.

 

İİK m. 356 – Yukarıdaki maddeye riayet etmeyenler hakkında hükümler

 

MADDE 356- Yukarıdaki madde hükümlerine riayet etmemiş olanların kesmedikleri veya ilk vasıta ile göndermedikleri para ayrıca mahkemeden hüküm alınmasına hacet kalmaksızın icra dairesince maaşlarından veya sair mallarından alınır.

Bunların borçluya kanun hükümleri dairesinde rücu hakkı vardır.

Yukarıki madde hükümlerine riayet etmiyen her hangi bir memur veya âmir hakkında istenecek malûmatın icra dairesine hemen verilmesi bunların mensup olduğu dairenin vazifesidir.

 

İİK m. 357 – Cumhuriyet savcılığınca takip

 

MADDE 357- İcra dairesince kanuna göre yapılan tebliğ ve emirleri derhal yapmağa ve neticesini geciktirmeksizin icra dairesine bildirmeğe alâkadarlar mecburdur. Makbul sebep haricinde tebliğ ve emirleri yapmıyanlar hakkında ait olduğu dairece tahkikatı evveliyeye hacet kalmaksızın Cumhuriyet Savcılığınca doğrudan doğruya takibat yapılır.

 

Açıklamalar

·       Haciz yapılabilmesi için takip kesinleşmiş olmalıdır.

·       Alacaklının talebi gerekir, UYAP üzerinden de sorgulama yapabilir, haciz talebinde bulunabilir.

 

·       Haczin kaldırılmasının istenebilmesi için vekilin vekaletnamesinde özel yetkisi bulunmalıdır.

 

·       Alacaklı haciz talep etmek için borçlunun mal beyanında bulunmasını beklemek zorunda değildir. Ödeme emrinin tebliğinden it. 1 yıl içinde isteyebilir. Ödeme emrine itiraz söz konusu ise karar kesinleşinceye kadar geçen zaman sürede dikkate alınmaz. Taksit sözleşmesi yapılmışsa, taksit sözleşmesinin ihlaline kadar geçen zaman sürede dikkate alınmaz.

 

·       1 yıl içinde haciz istenmezse takip dosyası işlemden kaldırılır. (m. 78/4) Alacaklı zamanaşımı süresinde istediği zaman dosyayı yenileyebilir, yeniden ödeme emri göndermesine gerek yoktur.

 

·       Yetkili icra dairesi, takibin yapıldığı yer icra dairesidir. Mal başka bir yerde ise, o yer icra dairesinden hukuki yardım talep edilir.

 

·       Hacze ilişkin şikayetler, istinabe olunan icra dairesinin bağlı bulunduğu icra mahkemesine yapılır.

 

·       Maaş ve ücretin haczi için doğrudan bu kişi veya yerlere yazı gönderilerek yapılır. (m.89)

 

·       İcra dairesi, haciz talebinden itibaren 3 gün içinde haczi yapmalıdır.

 

·       Borçlu, orada bulunuyorsa borçlu huzurunda haciz yapılır. Hemen bulunması mümkün değilse haciz yokluğunda yapılır.

 

·       Haciz sırasında borcunu hemen öderse, haciz yapılmaz.

 

·       İcra müdürü, malın haczedilip haczedilmeyeceğini takdir eder, gerekirse bilirkişiye başvurabilir. Kıymet takdiri yapılmamış olması, haczi gerçersiz kılmaz.

 

·       İcra memuru, mahallinde bir haciz tutanağı tutar. Hiç mal bulunmazsa kesin aciz belgesi, ikinci ihtimal halinde ise geçici aciz belgesi hükmündedir.

 

·       Haciz tutanağının bir önreğinin borçluya ve alacaklıya tebliği zorunlu değildir. Ancak, alacaklı ve borçluya 103 davetiyesi gönderilir.

 

·       103 davetiyesindeki 3 günlük süre, alacaklı ve borçlu icra dairesinin yetki çevresi dışında oturuyorsa üç günlük itiraz etme süresi, HMK m. 90’a göre uzatılır.

 

·       Haczedilemeyen Mal ve Haklar (m. 82-83)

ü  Başkasına devredilemeyen mal ve haklar haczedilemez. (şahsa bağlı intifa hakkı (TMK m.806), aile yurdu ve eklentileri (TMK m. 391), kanundan doğan önalım hakkı (TMK m.732), ölünceye kadar bakılma alacaklısının hakkı (TBK m. 619), oturma hakkı (TMK m. 823), kıymetli evraklar da haczedilemez.

ü  Haczedilmezlikten feragat, hacizden önceki dönemde geçerli değildir. Ancak, haczedilemeyecek bir mal haczedilmiş ve ilgililer de şikayet yoluna başvurmamışsa haczedilmişlikten zımnen feragat edildiği anlamına gelir.

ü  Haczedilmezlik konusunda karar verecek olan icra müdürüdür. Bu konudaki kararını gerekçesiyle birlikte bildirecektir.

ü  Borçlu şikayet yolu ile 7 gün içinde haczedilmezlik itirazında bulunabilir. Emekli maaşının haczi, borçlu için çok gerekli eşyanın haczi gibi durumlarda kamu düzeni gerekçesi ile konulduğu için süresizdir.

 

·       Madde 82:

ü  b.2’deki düzenleme zaten b.4’te mevcuttu.

ü  b.3: pek lüzumlu eşya terimi “lüzumlu eşya” olarak değiştirilmiştir.

ü  b.12: meskeniyet iddiası sadece kışın oturulabilecek evler için değildir, borçluunuun bizzat oturması zorunlu değildir, inşaat halindeki ev için de iddiada bulunabilir. Şikayet hakkı borçlu dışında, borçlu ile birlikte o evde yaşayanlara da tanınmalıdır. Yargıtay sadece borçlunun bu hakka sahip olduğu kanaatindedir.

ü  b.2,4,7’de sayılan hallerde malların kıymetinin fazla olması durumunda, bedelinden haline münasip bir kısmı, ihtiyacını karşılayabilmesi amacıyla borçluya bırakılmak üzere haczedilerek satılır.

ü  Şikayetler 7 günlük süreye tabidir. Devlet malların haczedilmeyeceğine ilişkin şikayetler ise süresizdir.

  

·       Kısmen Haczedilemeyen Mal ve Haklar

ü  Emekli maaşları borçlunuun açıkça muvafakati olmadan haczedilemez.

ü  Fazla çalışmalar bakımından Kanunda bir ayrım yoktur.

ü  Dörtte bir oranı asgari yapılması gereken kesintiyi ifade eder, icra memuru dörtte birden fazla kesinti yapılmasına karar verebilir.

ü  İşyerinin amirine tebligat gönderilir, kesintiyi icra dairesine göndermeye mecburdur. (m. 355)

ü  Borçlunun intifa hakkı da kısmen haczedilebilir. Mülkiyet değil, malın geliri ve kirası kast edilmektedir.

 

·       Haciz yapılırken belirli bir sıra takip edilmelidir. Buna hacizde tertip denir.

 

ü  Öncelikle çekişmesiz mallar haczedilmelidir.

ü  Bu mallardan taşınır mallar haczedilmelidir.

ü  Bu mallardan da muhafaza ve satılması kolay ve yokluğu borçlu için az yük teşkil edenler haczedilmelidir.

ü  Taşınmazlar

ü  Çekişmeli mallar

 

·       Taşınır malların haczi:

1.     Kıymetli şeyler

9. Maddeye göre bankaya tevdi edilir. El konulmuş olması haciz için geçerlilik şartıdır.

2.     Diğer mallar geçici olarak borçlunun elinde bırakılabilir, m. 88. Alacaklı razı olmaz ve giderini peşin olarak öderse yediemine teslim edilebilir.

3.     3.şahsın elindeki mallar, kabul ederse 3.şahsa yediemin olarak bırakılabilir.

4.     m. 88/3’de belirtilen mallar muhafaza altına alınamaz.

5.     3.şahsa rehnedilmiş olan mallar muhafaza altına alınabilir. Ticari işletme rehni kapsamındaki taşınırlar ise, satılmalarına karar verilmesinden sonra muhafaza altına alınabilir.

·       Adalet Bakanlığı tarafından yetki verilen lisanslı yediemin depolarında muhafaza edilir.

 

·       Kolluk kuvvetleri tarafından yakalanan araçlar, en geç 3 iş günü içerisinde en yakın icra müdürlüğüne teslim edilir.

 

·       Taşınmaz Malların Haczi

ü  m.102’ye göre haciz tutanağı düzenlenir.

ü  Haciz tapu sicil müdürlüğüne bildirilir, tapu siciline şerh verilir.

ü  Kiracılara da haciz bildirilir ve kira bedellerinin icra dairesine ödemeleri emrolunabilir. (m.92)

ü  Taşınmaz haczi onun hasılat ve menfaatlerine, bütünleyici parçalarına ve eklentilerine şamildir.

ü  Taşınmaz ipotek akit tablosunda sayılı eklentiler taşınmazdan ayrı haczedilemez.

ü  m.84 uyarınca yetişmemiş mahsuller yetiştikleri topraktan ayrı olarak haczedilebilir. Ancak, belirli bir dönem için haciz yapılabilir. Borçlunun muvafakati olmadan satılamaz.  

ü   

 

·       İntifa Hakkı ve Hisse Haczi

ü  Şahsa bağlı intifa hakları devredilemeyeceğinden haczi de mümkün değildir. Haczin konusu mülkiyet değil, hasılat, temettü, semere ve kiralardır.

ü  Bir hisse senedine bağlı olmayan şirket hisseleri haczedilebilir. Şirket hissesi değil, ona düşen kar payı haczedilir.

ü  Şirket fesholunmuş ise tasfiye payına haciz koyulabilir.

ü  Nasıl haczedileceği 94. Maddeye tabidir.

ü  Çıplak payın haczi, şirkete tebliğ olunarak haczedilir. Haczin şirket defterine kaydolması zorunludur. İlmühaberler taşınır malların haczi hakkındaki hükümlere (m. 88) göre haczedilir.

ü  Nama yazılı hisseler el koyma suretiyle, hamiline yazılı senetler 3. Kişinin elinde bulunuyor ise taşınır malların haczi hükümlerine göre haczedilebilir. (m.89)

ü  Elbirliği mülkiyetinde haciz m.94/1’e göre yapılır.

ü  Adi ortaklıklarda, hisse haczi tüm ortaklara bildirilmelidir. Adi şirket hissesinin satışı 121. Maddeye göre yapılır.

ü  Paylı mülkiyet hissesinin haczi TMK m. 688’de belirtilmiştir. Taşınır bir mal üzerinde ise, m. 88’e göre haciz yapılır. Taşınmaz mal üzerinde ise taşınmaz malların haczi hükümlerine göre yapılmalıdır. Tapu siciline durum bildirilir.

 

·       3. Kişilerdeki mal ve alacakların haczi

ü  Kıymetli evrak ise, taşınırlar gibi haczedilir.

ü  Kıymetli evrağa bağlı değil ise, 89. Maddede özel olarak düzenlenmiştir.

ü  Maaş ve ücretlerinin haczi, m. 355; müeyyide ve sonuçları da m. 356 ve 357 hükmü uygulanır.

ü  Boçlunun 3. Kişideki mal ve alacakkları 89. Maddeye göre haczedilir.

ü  Borçlunun tüzel kişiliği yoksa haciz ihbarnamesi gönderilmez, haciz müzekkeresi gönderilir.

 

·       1. Haciz İhbarnamesi

ü  3. kişiye ihbarname gönderilir, UYAP üzerinden de gönderilebilir.

ü  3.kişi itirazını tebliğden itibaren 7 gün içinde icra dairesine ileri sürebilir.

ü  3. Kişiler meslek sırrı ve banka sırrı gibi sebeplerle cevap vermekten kaçınamaz. (m.367) Yerine getirmezlerse (m.357) veya gerçeğe aykırı beyanda bulunurlarsa (m. 338) cezalandırılırlar.

ü  m.89/3: Haciz ihbarnamesi, şirket merkezine gönderilirse, tüm şubeler araştırılarak cevap verilmelidir.

 

·       2. Haciz İhbarnamesi:

ü  haciz ihbarnamesine süresi içinde itiraz etmeyen üçüncü kişiye gönderilir.

ü  3.kişi yeniden itiraz edebilme imkanına sahiptir.

ü  Alacaklı, 3. Kişinin itirazlarının gerçeğe uygun olmadığı fikrinde ise, ondan m.89/4’e göre tazminat isteyebilir veya m. 338’e göre cezalandırılmasını isteyebilir.

ü  Alacaklı, ceza davasını itirazı öğrendiği tarihten itibaren 3 ay içinde açabilir. (m. 347)

 

·       3. Haciz İhbarnamesi (Bildirim)

ü  2. haciz ihbarnamesine itiraz etmeyen, borcu ödemeyen veya yedinde sayılan malı icra dairesine teslim etmeyen 3.kişiye gönderilir.

ü  Bu bildirim üzerine 3.kişi menfi tespit davası açabilir. Kaybederse yüzde 20’den az olmamak üzere tazminata mahkum edilir.

ü   

·       Haczin Etkisi

ü  Taşınmazlar konusundaki sınırlama 91. Maddede belirtilmiştir. Borçlu, alacaklı ve icra müdürünün izni olmadan da taşınmaz üzerinde tasarrufta bulunabilir. Yeni hak sahiplerinin hakları, alacaklının taşınmaz üzerindeki bedele ilişkin alacağından sonra gelir. Alacaklı, bu haklardan ari veya birlikte satılmasını isteyebilir, m. 132.

ü  Taşınır mal haczedilmişse, alacaklının muvafakati ve icra dairesinin izni olmadan taşınır mal üzerinde tasarrufta bulunamaz. Borçlandırıcı işlemler yapabilir.

ü  Hacizli mal üzerinde 3.kişilerin zilyetlik hükümlerine göre iyiniyetle iktisap ettiği hakları saklıdır.

·       Malın süresinde satışı istenmezse haciz kalkar veya talep geri alınıp da bu müddet içinde yenilenmezse haciz kalkar.  

 

·       Hacizli malın satılması yönündeki talep bir defa geri alınabilir.

 

 

Yorumlar