İflas Tasfİyesİ

 

İİK m. 208 – 1- Masanın Teşkili

Defter tanzimi

 

MADDE 208- İflâsın açılması kendisine tebliğ olunur olunmaz iflâs dairesi müflisin mallarının defterini tutmağa başlar ve muhafazaları için lâzımgelen tedbirleri alır.

Başka bir kaza dahilinde bulunan mallar hakkında bu muamele ora iflâs dairesi vesatatile yapılır.

İflas dairesi iflas kararının kendisine tebliğinden itibaren en geç iki ay içinde tasfiyenin adi veya basit şekilde yapılacağına karar vermek zorundadır.

 

İİK m. 209 – Müflisin vazifeleri

 

MADDE 209- Müflis defter tutulurken bulunarak mallarını iflâs dairesine göstermeğe ve emrine hazır bulundurmağa mecburdur.

Müflisi hazır bulundurmak mümkün olmazsa bu mecburiyet onunla bir arada yaşamış kimselerin reşit olanlarına düşer.

İflâs dairesi bu mecburiyet kendilerine teveccüh eden kimselere kanunun hükmünü ihtar eder.

 

İİK m. 210 – Teminat tedbirleri

 

MADDE 210- İflâs dairesi; müflisin mağazalarını, eşya depolarını, fabrikalarını, imalathanelerini ve üretime yönelik sair yerlerini, perakende satış dükkânlarını ve buna mümasil yerlerini, masa hakkında faydalı olacağı anlaşılırsa ilk alacaklılar toplanmasına kadar kontrolü altında idare eder; aksi takdirde bu yerleri kapatıp mühürler.

Şu kadar ki masa hakkında faydalı olacağı anlaşılırsa daire, bu yerleri ilk alacaklılar toplanmasına kadar kontrolü altında idare edebilir.

Daire, paraları, kıymetli evrakı, ticarî ve ev idaresine ait defterleri ve sair her hangi ehemmiyeti haiz evrakı muhafaza altına alır.

Başka malları defter tutuluncıya kadar mühürler. Daire lüzum görürse defter tutulduktan sonra tekrar mühürler.

Daire müflisin kullandığı yerler haricinde bulunan eşyayı da muhafaza altına alır.

 

İİK m. 211 – Haczi caiz olmıyan eşya hakkında

 

MADDE 211- Daire 82 nci maddede sayılan malları deftere kaydetmekle beraber müflisin elinde bırakır.

 

İİK m. 212 – Üçüncü şahıslara ait mallar

 

MADDE 212- Üçüncü şahısların mülkü olarak gösterilen yahut bunlar tarafından mülkiyeti iddia olunan mallar, bu cihetler de şerh verilerek deftere kaydolunur.

 

İİK m. 213 – Taşınmazlar üzerinde üçüncü şahısların hakları

 

MADDE 213- Müflisin taşınmazları üzerinde sicilden anlaşılan üçüncü şahıslara ait haklar resen deftere işaret olunur.

 

İİK m. 214 – Kıymet takdiri

 

MADDE 214- Deftere geçirilen her malın kıymeti takdir olunur.

 

İİK m. 215 – Defterin müflis tarafından tanınması

 

MADDE 215- Daire doğruluğu ve noksansızlığı hakkında beyanda bulunmak üzere tutulan defteri müflise gösterir.

Müflisin cevabı deftere yazılır ve kendisine imza ettirilir.

 

İİK m. 216 – Müflisin mükellefiyetleri

 

MADDE 216- Kendisine ayrıca müsaade edilmiyen müflis tasfiyenin devamı müddetince iflâs idaresinin emri altında bulunmakla mükelleftir ve icabında zabıta kuvvetlerile getirilir. İflâs idaresi müflise hususile emri altında tuttukça münasip miktarda muavenette bulunabilir.

 

İİK m. 217 – Tasfiyenin tatili

 

MADDE 217- Masaya ait hiç bir mal bulunmazsa iflâs dairesi tasfiyenin tatiline karar verir ve ilân eder. Bu ilânda alacaklılar tarafından otuz gün içinde iflâsa müteallik muamelelerin tatbikına devam edilmesi istenilerek masrafı peşin verilmediği takdirde iflâsın kapatılacağı yazılır.

 

İİK m. 218 – II - Alacaklıları Davet

Basit tasfiye

 

MADDE 218- İflâs dairesince defteri tutulan mallar bedelinin tasfiye masraflarını koruyamıyacağı anlaşılırsa basit tasfiye usulü tatbik olunur.

Bu takdirde iflâs dairesi, alacaklıları yirmi günden az ve iki aydan çok olmamak üzere tayin edilecek müddet içinde alacaklarını ve iddialarını bildirmeğe ilânla davet eder. Bu müddet içinde alacaklılardan biri masrafları peşin vermek suretile tasfiyenin adi şekilde yapılmasını istiyebilir.

Basit tasfiyede iflâs dairesi alacaklıların menfaatlerine muvafık surette malları paraya çevirir ve başka merasime mahal kalmaksızın alacakları tahkik ve sıralarını tayin ederek bedellerini dağıtır.

Tasfiyenin kapandığı ilân olunur.

 

İİK m. 219 – Adi tasfiye ve iflâsın açılmasının ilânı

 

MADDE 219- Tasfiye adî şekilde yapılacak ise, iflas dairesi 208 inci maddeye göre vereceği karar tarihinden itibaren en geç on gün içerisinde keyfiyeti 166 ncı maddenin ikinci fıkrasındaki usulle ilan eder. Bu maddedeki sürelerin hesabında son ilan tarihi esas alınır.

İlânda:

1 - Müflisin hüviyeti, yerleşim yeri ve iflasın açıldığı tarih;

2 - Alacaklılara ve istihkak iddiasında bulunanlara alacaklarını ve istihkaklarını ilândan bir ay içinde kaydettirmeleri ve delillerinin (senetler ve defter hulâsaları, v.s.) asıl veya musaddak suretlerini tevdi eylemeleri, (pek uzak yerlerde veya yabancı memleketlerde ikamet eden alacaklılar için müddet uzatılabilir.)

3 - Hilâfına haraket cezaî mes'uliyeti müstelzim olmak üzere müflisin borçlularının aynı müddet içinde kendilerini ve borçlarını bildirmeleri;

4 - Müflisin mallarını her ne sıfatla olursa olsun ellerinde bulunduranların o mallar üzerindeki hakları mahfuz kalmak şartile bunları aynı müddet içinde daire emrine tevdi etmeleri ve etmezlerse makbul mazeretleri bulunmadıkça cezaî mes’uliyete uğrayacakları ve rüçhan haklarından mahrum kalacakları;

5 - İlândan nihayet on gün içinde toplanmak üzere alacaklıların ilk içtimaa gelmeleri ve müflis ile müşterek borçlu olanlar ve kefillerinin ve borcu tekeffül eden sair kimselerin toplanmada bulunmağa hakları olduğu yazılır.

 

İİK m. 220 – Reddedilen miraslarda alacaklıları davet

 

MADDE 220- Reddedilen bir mirasın tasfiyesi lâzım geldikte miras hükümleri mucibince evvelce alacaklılar davet edilmiş ise yukarıdaki maddeye göre kayıt müddeti on güne indirilir. Evvelce alacaklarını kayıt ettirenler için yeniden müracaata lüzum yoktur.

 

İİK m. 221 – III - Masanın İdaresi

İlk alacaklılar toplanması

 

MADDE 221- İlk alacaklılar toplantısına iflas müdürü veya yardımcılarından biri başkanlık eder. Müdür, alacaklı oldukları tercihan ellerinde noter veya ipotek senedi gibi resmî senetle yahut 68/b ve 150/ı maddelerinde belirtilen belgelerle sabit olan kişilerden bir veya iki alacaklı veya mümessilleriyle birlikte bir büro teşkil eder.

Kendileri veya mümessilleri bulunan alacaklılar, malum alacaklar tutarının en az dörtte birini temsil etmesi halinde toplantı nisabı hâsıl olur. Toplantıda bulunanlar beş kişiden az ise bunların, alacak tutarının yarısına sahip olması şarttır.

Kararlar, alacak tutarı ekseriyeti ile alınır.

Reylerin muteber olup olmayacağı hakkındaki ihtilafı büro halleder. Büronun işlemlerine karşı ilgililer toplantı tarihinden itibaren yedi gün içinde icra mahkemesine şikâyette bulunabilirler. Şikâyet sebebinin yerinde görülmesi ancak karar ekseriyetinin bozulması halinde nazara alınır. Aksi takdirde şikâyet red olunur.

 

İİK m. 222 – Toplantı veya karar nisabının oluşmaması

 

MADDE 222- Alacaklılar toplanması mümkün olmazsa veya karar nisabı oluşmazsa durum tespit olunur. Bu hâlde daire, ikinci alacaklılar toplanmasına kadar masayı idare eder ve tasfiyeye başlar.

 

İİK m. 223 – İflâs idaresi ve iflâs dairesinin vazifeleri

 

MADDE 223- İflas idaresi üç kişiden oluşur. Toplanan alacaklıların yapacağı seçimde, bu sayının iki katı, bu konuda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip kişi aday gösterilir. Bu adaylardan dört âdedi alacak tutarına göre ekseriyeti teşkil edenlerce, iki adedi ise alacaklılar sayısı itibariyle ekseriyeti teşkil edenlerce seçilir ve icra mahkemesine bildirilir. İcra mahkemesi, iflas idaresini teşkil edecek üç kişiden ikisini alacak ekseriyetine sahip olanların gösterdiği dört aday, birini ise alacaklı ekseriyetinin gösterdiği iki aday arasından seçer.

Tasfiye, iflas dairesince, yukarıdaki fıkraya göre teşkil edilen iflas idaresine havale olunur.

İflâs idaresi toplantıları, idare memurlarının veya herhangi bir alacaklının gündem belirlemek suretiyle yapacağı talep üzerine iflâs dairesi müdürünün toplantı gününden en az yedi gün önce göndereceği çağrı üzerine yapılır. İflâs idaresi, kararlarını çoğunlukla alır; ancak toplantıya her üç iflâs idare memurunun da katılmaması hâlinde iflâs dairesi müdürü iflâs idaresinin görevini yüklenir ve iflâs idaresi adına tek başına karar alır. Toplantıya iflâs idaresi memurlarından birinin veya ikisinin iştiraki hâlinde iflâs dairesi müdürü de bu toplantıya katılır. Karar alınamaması hâlinde iflâs dairesi müdürünün oyu doğrultusunda işlem yapılır. İflâs masasına alacaklı olarak müracaat eden alacaklılar, tebligata elverişli adres göstermek ve Adalet Bakanlığınca çıkarılacak tarifede gösterilecek yazı ve tebliğ masrafları için avans vermek suretiyle iflâs idaresince alınacak kararların kendilerine tebliğini isteyebilirler. Bu muameleyi yaptırmış alacaklılar hakkında iflâs idare memurunun kararlarına karşı kanun yolları kendilerine tebliğ tarihinden itibaren işlemeye başlar.

İflas idaresine, Adalet Bakanlığınca hazırlanan ve iki yılda bir yenilenen ücret tarifesine göre ücret ödenir.

İflas idaresi iflas dairesinin murakabesi altındadır. Bu halde iflas dairesi aşağıdaki görevleri yerine getirir:

1. Alacaklılar toplantısının kararlarına, alacaklıların menfaatine uygun görmediği bütün tedbirlere ve idarece kabul edilen alacaklar ile istihkak iddialarının kabulüne dair olan kararlardan kanuna ve hadiseye uygun görmediklerine yedi gün içinde icra mahkemesine müracaatla itiraz etmek,

2. İflası idare edenlerin ücretleriyle masrafları da dahil olmak üzere hesap pusulalarını icra mahkemesinin tasdikine arz etmek.

 

İİK m. 224 – Toplanmada verilen kararlar

 

MADDE 224- Alacaklılar toplanması, bilhassa müflisin sanat veya ticaretinin devamı, fabrikaları, imalathaneleri ve üretime yönelik sair yerleriyle mağazalarının, eşya depolarının, perakende satış dükkânlarının faaliyetlerine devam edip etmemesi, muallak davalar ve pazarlıkla satışlar hakkında müstacel kararlar verebilir.

Müflis bir konkordato teklif ederse alacaklılar tasfiyeyi tatil edebilirler.

 

İİK m. 225 – Kararlar aleyhine müracaat

 

MADDE 225- Alacaklılar toplanmasının kararlarından dolayı her alacaklı tarafından yedi gün içinde icra mahkemesine şikâyet olunabilir. İcra mahkemesi iflâs dairesinin mütalaasını aldıktan ve icabında şikâyet edeni ve dinlenmelerini istiyen alacaklıları da dinledikten sonra kısa bir zamanda kararını verir.

 

İİK m. 226 – İflâs idaresinin vazifesi

 

MADDE 226- Masanın kanunî mümessili iflâs idaresidir. İdare masanın menfaatlerini gözetmek ve tasfiyeyi yapmakla mükelleftir.

İdare, ikimilyar liraya kadar olan alacaklardan doğrudan doğruya, daha ziyade alacaklardan alacaklılar toplanmasının vereceği yetkiyle sulh olabilir ve tahkim yapabilir.

 

İİK m. 227 – İflâs idaresinin vazife ve mes'uliyeti

 

MADDE 227- 8 inci maddenin bir ve ikinci fıkraları ve 9, 11, 16 ve 359 uncu maddelerin icra dairelerine ait hükümleri iflas idaresi hakkında da uygulanır. İflâs idaresi, iflâs masasına kabul edilen alacaklılara, talepleri hâlinde iflâs tasfiyesinin seyri ile müteakip işlemlerin planı ve takvimi hakkında bilgi vermekle yükümlüdür.

İcra mahkemesi, iflas idaresi üzerinde gözetim yetkisine sahip olup gerektiğinde iflas idaresini teşkil edenlerin görevine son verebilir. İcra mahkemesi, görevine son verilen veya istifa edenin yerine, önceki adaylar arasından 223 üncü maddedeki esaslar dairesinde yenisini seçer.

İflas idaresini teşkil edenler kusurlarından ileri gelen zarardan sorumludurlar. Bu davalara adliye mahkemelerinde bakılır.

İflas idaresini teşkil edenler Türk Ceza Kanununun uygulanmasında memur sayılırlar.

 

İİK m. 228 – Üçüncü şahısların istihkak iddiaları

 

MADDE 228- Üçüncü şahıslar tarafından istihkak iddiasında bulunulan eşyanın kendilerine verilip verilmiyeceğini iflâs idaresi kararlaştırır.

İflas idaresi; istihkâk iddiasını reddederse, üçüncü şahsa icra mahkemesinde istihkak davası açması için yedi günlük bir mühlet tâyin ve tebliğ eder. Bu mühleti geçiren üçüncü şahıs, masaya karşı istihkak iddiasından vazgeçmiş sayılır.

İstihkak davasına, genel hükümler dairesinde ve basit yargılama usulüne göre bakılır.

İcra mahkemesi, icabında istihkak davacısından masanın muhtemel zararına karşı teminat istiyebilir.

 

İİK m. 229 – Masa alacaklarının tahsili, müstacel satış

 

MADDE 229- İflâs idaresi masanın vadesi gelmiş alacaklarını tahsil ve lüzumunda takip veya dava eder.

Kıymeti düşecek yahut muhafazası masraflı olacak şeyler geciktirilmeksizin satılır. Borsa veya piyasada fiatı bulunan esham ve eşya derhal paraya çevrilebilir. Sair mallar ancak ikinci alacaklılar toplanmasından sonra satılır.

Üzerinde rehin hakkı bulunan mallar 185 inci madde hükmüne tâbidir.

 

İİK m. 230 – IV - Alacakların Tahkiki ve Sıraların Tayini

İddia edilen alacakların tetkiki

 

MADDE 230- İdare, alacak ve istihkak iddialarının kaydı için tayin olunan müddet bittikten sonra iddiaları tahkik ve tetkik eder. Müflisi bulundurmak mümkünse her iddia hakkında ne diyeceğini sorar ve icabına göre kabul veya ret kararı verir.

 

İİK m. 231 – Tapu siciline yazılı alacaklar

 

MADDE 231- Tapu siciline yazılı olan alacaklar; kayıt için müracaat edilmemiş olsa bile işliyen faizile kabul olunurlar.

 

İİK m. 232 – Alacaklılar sıra cetvelinin müddet ve şekli

 

MADDE 232- Alacakların kaydı için muayyen müracaat müddeti geçtikten sonra ve iflâs idaresinin seçilmesinden itibaren en geç iki ay içinde iflâs idaresi tarafından 206 ncı ve 207 nci maddelerde yazılı hükümlere göre alacaklıların sırasını gösteren bir cetvel yapılır ve iflâs dairesine bırakılır. Zorunlu hâllerde iki ayın hitamından önce iflâs idaresinin icra mahkemesine başvurması hâlinde icra mahkemesi bir defaya mahsus olmak üzere bu süreyi en çok iki ay daha uzatabilir. Süresi içinde sıra cetvelinin verilmemesi hâlinde iflâs dairesinin durumu icra mahkemesine intikal ettirmesi üzerine iflâs idaresi üyelerinin vazifesine son verilir ve sebketmiş hizmetleri için kendilerine bir ücret tahakkuk ettirilmez. Mahkeme ayrıca bu üyelerin bir yıldan az olmamak ve üç yılı geçmemek kaydıyla herhangi bir iflâs idaresinde görev almalarını yasaklayabilir, bu karar kesindir.

 

İİK m. 233 – Reddedilen alacaklar

 

MADDE 233- Sıra cetvelinde kabul edilmeyen alacaklar red sebepleri ile birlikte gösterilir. Ancak, iflas idaresi ipotekle temin edilmiş alacakla ilgili olarak bunu doğuran sebep veya ipotek limiti miktarı bakımından red kararı vermeyip, kabul etmediğini ikinci alacaklılar toplantısına bildirir. İpoteğin iptali veya miktarının tenzili iddiasını takip hakkı, isteyen alacaklıya 245 inci madde hükmü çerçevesinde devrolunur.

 

İİK m. 234 – Alacaklılar sıra cetveli, ilân ve ihbar

 

MADDE 234- İflas idaresi sıra cetvelini iflas dairesine verir ve alacaklıları 166 ncı maddenin 2 nci fıkrasındaki usule göre ilan yoluyla haberdar eder.

İddialarının tamamı veya bir kısmı reddedilen yahut iddia ettikleri sıraya kabul edilmiyen alacaklılara doğrudan doğruya haber verilir.

 

İİK m. 235 – Sıra cetveline itiraz ve neticeleri

 

MADDE 235- Sıra cetveline itiraz edenler, cetvelin ilanından itibaren onbeş gün içinde iflasa karar verilen yerdeki ticaret mahkemesine dava açmaya mecburdurlar. 223 üncü maddenin üçüncü fıkrası hükmü mahfuzdur. Bu davaya bakan mahkeme, davacının isteği halinde ikinci alacaklılar toplantısına katılıp katılmaması ve ne nisbette katılması gerektiği konusunda 302 nci maddenin altıncı fıkrasına kıyasen onbeş gün zarfında karar verir.

İtiraz eden, talebinin haksız olarak red veya tenzil edildiğini iddia ederse dava masaya karşı açılır. Muteriz başkasının kabul edilen alacağına veya ona verilen sıraya itiraz ediyorsa davasını o alacaklı aleyhine açar.

Bir alacağın terkini hakkında açılan dava kazanılırsa, bu alacağa tahsis edilen hisse dava masrafları da dâhil olduğu halde sıraya bakılmaksızın alacağı nisbetinde itiraz edene verilir ve artanı da diğer alacaklılara sıra cetveline göre dağıtılır. Dava basit yargılama usulü ile görülür.

Ancak, itiraz alacağın esas veya miktarına taallûk etmeyip yalnız sıraya dair ise şikâyet yoliyle icra mahkemesine arz olunur.

 

İİK m. 236 – Geç kalan müracaatlar

 

MADDE 236- Vaktinde deftere kaydettirilmiyen alacaklar iflâsın kapanmasına kadar kabul olunur.

Geç kalmadan ileri gelen masraflar alacaklıya aittir. Alacaklı bu masrafları peşin vermeğe cebrolunabilir.

Müracaattan evvel kararlaştırılmış paylaşmıya alacaklının iştirak hakkı yoktur.

İflâs idaresi alacağı kabul ederse alacaklılar sıra cetvelini düzeltir ve bunu ilân ile alacaklılara bildirir.

235 inci madde hükmü burada da caridir.

 

İİK m. 237 – V - Masanın Tasfiyesi

İkinci alacaklılar toplanması

 

MADDE 237- İflas idaresi, alacakların tespit işini yaptıktan sonra, 232 nci maddedeki sürenin bitiminde alacakları tamamen veya kısmen idarece kabul edilen alacaklılar ile sıra cetveline kayıt davası açmış alacaklılardan 235 inci maddeye göre katılmalarına karar verilmiş olanları da ikinci toplantıya ilanla davet eder.

İlân, en az yirmi gün evvel yapılır ve ilânın birer nüshası alacaklılara gönderilir.

Konkordato teklifi hakkında müzakere cereyan edecekse davette bu cihet de bildirilmelidir.

Toplanmıya iflas memuru veya yardımcısı reislik eder. 221 inci maddenin 2 ve 3 üncü fıkraları burada da caridir.

 

İİK m. 238 – İkinci alacaklılar toplanmasının yetkisi

 

MADDE 238- İflâs idaresi tasfiyenin cereyanı şekline ve alacaklarla borçların vaziyetine dair alacaklılar toplanmasına mufassal bir rapor verir.

Alacaklılar toplanması iflâs idaresini vazifelerinde bırakmak isterse bu hususta ve masanın menfaati için zarurî gördüğü diğer hususlarda icap eden kararları verir.

 

İİK m. 239 – Toplantı ve karar nisabının oluşmaması

 

MADDE 239- Alacaklıların toplanması mümkün olmazsa veya karar nisabı oluşmazsa durum tespit olunur. Bu halde iflâs idaresi tasfiye kapanıncaya kadar işe devam eder.

 

İİK m. 240 – Yeniden alacaklılar toplanması

 

MADDE 240- Alacaklıların ekseriyeti ister yahut iflas idaresi lüzumuna kani olursa yeniden alacaklılar toplanması için davet yapılabilir. Yeniden alacaklılar toplantısının gündemindeki konular hakkında alacaklıların oyu, kendilerinin bilinen adreslerine taahhütlü bir mektupla yazılacak davet üzerine ve imzası noterlikçe tasdikli cevap yazısı ile elde edilebilir.

Nisap hakkında 221 inci madde hükümleri uygulanır.

 

Açıklamalar

 

ATM’nin iflas kararı verilmesinden sonra karar iflas dairesine bildirilir ve iflas dairesi, iflas kararını ilan ederek gerekli yerlere bildirir, m. 166

Diğer taraftan iflas idaresi malların defterini tutar ve gerekli muhafaza tedbirlerini alır.

İkinci alacaklılar toplanmasına kadar olan tasfiye işlemlerinin yapılabilmesi için iflas kararının kesinleşmesine gerek yoktur, m. 164

İflas tasfiyesi 4 aşamalı gerçekleşir

Masanın Teşkili, m. 208-220

Masanın İdaresi, m. 221-240

Masa Mallarının Paraya Çevrilmesi, m. 241-246

Paraların Paylaştırılması

Masa Mallarının Defterinin Tutulması ve Diğer Muhafaza Tedbirleri

Masaya giren mal ve haklar, defter tutulmak suretiyle belirlenir. Bunlar muhafaza altına alınır. Defterde yazılı malların değerine bakılarak buna göre tasfiyenin şekli belirlenir.

İflas idaresi, iflas kararının kendisine bildirilmesini izleyen 2 ay içinde tasfiyenin şeklini karara bağlamak zorundadır, m. 208

İflasın açılmasından önce defter tutulmuşsa bu defter amaç ve zaman bakımından diğer defterden farklıdır.

Deftere yazılacaklar:

İflas masasına giren mal ve haklar

Haczedilemeyen mal ve haklar, ancak bunlar müflisin elinde bırakılır, m. 211

Müflisin elinde bulunan ve 3.kişilerin istihkak iddia ettikleri mallar, m. 212

İflas idaresi, deftere geçirdiği her malın değerini tespit eder, bu konuda bilirkişiden de yararlanabilir, m. 214

Tutulan defter müflise gösterilir ve cevabı de deftere geçirilerek altı imza ettirilir, m. 215

Defter, 3.kişilere etkili değildir, İflas dairesi, malların kaçırılmasını önlemek için tedbirler alabilir, m. 208. Ne tür tedbirler alınacağı örnek şeklinde m. 210’da sayılmıştır.

Müflisin, malların defteri tutulurken hazır bulunmak, mallarını göstermek ve iflas dairesinin emrine hazır bulundurmak gibi yükümlülükleri vardır, m. 209.

Müflis, tasfiye süresince iflas dairesinin ve idaresinin emri altında bulunur. Buna uymazsa zabıta kuvveti ile zorla yerine getirilir, m. 216

TASFİYE ŞEKLİNİN BELİRLENMESİ

İflas kararının tebliğinden itibaren 2 ay içinde tasfiyenin şekli hakkında karar vermek zorundadır, m. 208. 3 ihtimal bulunmaktadır.

1.İflas Tasfiyesinin Tatili, m. 217

Masaya ait haczi kabil mal bulunmaması durumunda iflas dairesi tasfiyeyi tatil eder ve bunu ilan eder. İlanda masraflar peşin ödenmediği takdirde iflasın kapatılacağı ihtarı yazılır, m. 254. Alacaklılardan biri öderse basit veya adi tasfiye usulü ile iflasa devam edilir, iflasın açılmasıyla duran takiplere devam edilir.

İhtar, yerine getirilmezse ATM, iflasın kapatılmasına karar verir, m. 217, 254. Bu kapatma kararı da ilan edilir, m. 254 f. 4

2.Basit Tasfiye, m. 218

Malların bedelinin, adi tasfiye usulü giderlerini karşılayamayacağının anlaşılması üzerine iflas dairesi basit tasfiye usulüne göre tasfiyeye karar verir ve bunu ilan eder. Bu usulde iflas idaresi oluşturulmaz, onun görevini iflas dairesi yapar.

Adi tasfiyeye karar verilmesinden itibaren 6 ay içinde tasfiye bitirilmezse alacaklılar basit tasfiye usulünün uygulanmasına karar verebilir.

Basit tasfiye bitince, ATM’ye yazı yazan iflas dairesi son bir rapor verir ve mahkeme de iflasın kapanmasına karar vererek bunu ilan eder, m. 218

3. Adi Tasfiye

Tutulan defterdeki değerlerin adi tasfiye giderlerini karşılayacağı anlaşılırsa tasfiye, adi tasfiye usulüne göre yapılır. 10 gün içinde ilan yapılır. M. 219’da ilanda yer verilecek hususlar sayılmıştır.

Şu aşamalardan oluşmaktadır:

1.alacaklılar toplantısının yapılması

İflas idaresinin seçilmesi

Masa alacaklarının tahsili ve acele hallerde satış yapılması

İstihkak iddiaları hakkında karar verilmesi

Sıra cetveli hazırlanması

2.alacaklılar toplantısının yapılması

Masa mallarının satışı ve paraların paylaştırılması

İflas Alacaklılarının Masaya Kaydı

İlandan itibaren 1 ay içerisinde iflas alacaklısı masaya başvurup alacak iddiasını kaydettirerek garameye iştirak eder, m. 219

1 aylık süre içerisinde alacağını masaya kaydettirmemişse iflasın kapanmasına kadar masaya başvurarak alacak kaydı yaptırabilir, m. 236. Geç başvurunun sebep olduğu giderler geç başvuran alacaklıya aittir.

Masaya geç kaydettirilen alacak iddiası incelenir, kabul veya reddi hakkında ek sıra cetveli düzenlenir.

Alacağını hiç masaya kaydettirmemesi halinde, iflasın kapanmasından sonra ortaya çıkıp da iflas alacaklısı olduğunu iddia ederek iflas dairesine başvurmuş olduğu takdirde aciz vesikasına bağlanan iflas alacaklarına daire hükümler bu halde ona uygulanacaktır, m. 253.

MASANIN İDARESİ

Masanın teşkilinde masanın aktifi tespit edilir, görevli organ iflas dairesidir.

 Masanın idaresinde ise masanın pasifinin tespiti yapılacaktır, görevli organ alacaklılar toplantısı ve iflas idaresidir.

1.Birinci Alacaklılar Toplantısı

Müflis ya da alacaklıların temsilcisi değildir. Bütün iflas alacaklıları için kararları bağlayıcıdır.

İflas Bürosu

İflas müdürü, alacaklı bulundukları tercihen ellerinde bulunan noter senedi, 68/b veya 150/ı maddelerinde belirtilmiş belgelerle sabit olan kişilerden 1 veya 2 alacaklı veya mümessilleriyle bir iflas bürosu oluşturur.

Alacaklılar toplantısında kullanılacak oyların geçerliliğine karar verir; toplantıya katılacak ve oy kullanacakları belirler.

Toplantı tarihinden itibaren 7 gün içinde icra mahkemesine şikayette bulunulabilir, m. 221. Şikayet sebebinin yerinde görülmesi ancak karar çoğunluğunun bozulması halinde dikkate alınır.

Toplantı Yetersayısı

Adi tasfiye usulü ilanında belirtilen yer, gün ve saatte alacaklılar toplanır. Toplantıya iflas müdürü veya yardımcısı başkanlık eder, m. 221

Bilinen alacak tutarının en az dörtte birini temsil edenler toplantı yetersayısıdır. Toplantıda bulunanlar 5 kişiden az ise bunların alacak tutarının yarısına sahip olması şarttır.

Kararlar, alacak tutarı çoğunluğuyla verilir, m. 221.

Görev ve Yetkileri

En önemli görevi, iflas idaresine aday göstermektir, diğer görevleri m. 224’te gösterilmiştir.

Kararlarına karşı her alacaklı, 7 gün içinde icra mahkemesine şikayet yoluna başvurabilir, m. 225

2.İflas İdaresi

1.alacaklılar toplantısı tarafından belirlenen adaylar arasından icra mahkemesince seçilir. Masanın kanuni temsilcisidir ancak tüzel kişiliği yoktur.

6 aday gösterilir: 4’ü alacak tutarına göre çoğunluğu oluşturanlarca, 2’si sayı itibariyle çoğunluğu oluşturan alacaklılarca seçilir.

Alacaklılardan seçilme zorunluluğu yoktur.

Toplantılar, idare memurlarının veya alacaklılardan herhangi birinin gündem belirlemek suretiyle yaptığı talep üzerine iflas dairesi müdürünün toplantı gününden en az 7 gün önce göndereceği çağrı üzerine yapar ve kararlarını çoğunlukla alır.

Her 3 iflas idare memurunun da katılmaması üzerine, iflas dairesi müdürü, iflas idaresinin görevini üstlenir ve iflas idaresi adına tek başına karar verir. Memurların biri veya ikisi katılırsa iflas dairesi müdürü de toplantıya katılır.

İflas masasına alacaklı olarak başvuranlar, avans verdikleri takdirde iflas idaresince alınan kararlar kendilerine tebliğ edilir.

İflas idaresine, tarifeye göre ücret ödenir, m. 223

Görev ve Yetkileri

Her işlem için tutanak düzenlemek zorundadır, m. 227

Masayı idare ve tasfiye etmeye dair görevleri vardır, m. 237 vd, 241 vd, 247 vd.

Masa ile ilgili davaları takip eder, müflis adına gelen mektupları açar, m. 184

Sorumluluğu, m. 227’de düzenlenmiştir.

İflas idaresi, 2020 yılı için 11.350 TL’ye kadar olan alacaklarda doğrudan doğruya sulh olabilir, tahkim yapabilir, m. 226

Alacak ve İstihkak İddiaları Hakkında Karar Vermek

Alacaklar, deftere istihkak iddiaları ile birlikte kaydedilir.

İstihkak iddialarının kabul veya reddine iflas idaresi karar verir, m. 228

İddiasında haklı olduğunu düşünen 3. Kişi icra mahkemesinde dava açar. Davacısı, istihkak iddiasında bulunan kişidir; davalısı ise iflas masası, onun kanuni temsilcisi olan iflas idaresidir.

Hacizdeki istihkak davalarından farklı olarak 3.kişi, sadece mülkiyet iddiasında bulunarak bu davayı açabilme imkanına sahiptir.

Rehin hakkı iddiasında ise, bunu istihkak davasına konu yapamaz, sıra cetveline itiraz edebilir.

İcra mahkemesi, iddiada bulunan kişiden teminat isteyebilir, m. 228.

Mal, 3.kişinin elindeyse deftere yazılır ama 3.kişinin elinden alınmaz, çünkü mülkiyet karinesi, MK m. 819, 3.kişi lehinedir. Bu halde m. 228 uygulanmaz. İflas idaresinin, 3.kişi aleyhine genel mahkemelerde genel hükümlere göre istihkak davası açması gerekir.

Dava Açmak, İcra Takipleri Yapmak

İflas idaresinin temsilcisi sıfatıyla dava açar, takip yapar.

Masa Mallarını Paraya Çevirmek

Kural olarak 2. Alacaklılar toplantısından sonra satılır. Ancak acele hallerde beklemeye gerek yoktur, m. 229.

Pazarlık veya açık arttırma yoluyla satış yapılır.

Satış ilanında arttırmanın yapılacağı yer, gün ve saat yazılır. Taşınmaz ise en aşağı 1 ay evvel ilanı yapılır, m. 242.

Taşınır ve taşınmazların ihalesi 115 ve 129. Madelerin 185. Maddeye muhalif olmayan hükümlerine göre yapılır.

Arttırma suretiyle satış, m. 117, 118, 124, 125, 130, 131, 133, 134 ve 135 gereğince iflas idaresi tarafından yapılır.

İflas Alacaklılarının İncelenmesi, Sıra Cetvelinin Düzenlenmesi ve Sıra Cetveline Karşı Koyma

Adi tasfiyenin ilanı ile alacaklılara alacaklarını yazdırmaları için 1 aylık süre verilir.

Bu süre sonunda iki ay içerisinde istihkak iddialarının yerinde olup olmadığı incelenir, m. 230

İflas idaresi tarafından iflas idaresinin seçilmesinden itibaren 2 ay içerisinde alacaklıların sırasını gösteren cetvel yapılır ve iflas dairesine bırakılır.  Zorunlu hallerde 2 ay bir defaya mahsus olmak üzere en çok 2 ay uzatım yapılabilir.

Alacaklı, alacağını ispata yarayan delillerini m. 219 f. 2 gereğince iflas idaresine vermek zorundadır. Vermemişse, alacağı tespit edilmemiş sayarak reddedebilir, alacaklıya ek süre de verebilir.

Her bir alacak için müflisin beyanına başvurur, m. 230

İflas idaresi her bir alacak için açıkça ve gerekçeli olarak kabul veya ret kararı verir, bunu sıra cetvelinde gösterir.

İpotek limiti hakkında ret kararı veremez, kabul etmediğini 2. Alacaklılar toplantısına bildirir.

Sıra cetvelinde masa alacaklarına yer verilemez. Masa alacaklıları, alacaklarını paraların paylaştırılmasına kadar iflas idaresinden talep edebilir. Masa alacaklısı, sıra cetveline itiraz davası, m. 235 açamaz.

İflas idaresi, düzenlenen sıra cetvelinin incelenmek üzere iflas dairesine bırakıldığını, m. 166 f. 2’deki usulle ilan yoluyla iflas alacaklılarına duyurur, m. 234

İflas idaresinin kendi alacağı hakkında verilmiş ret veya kısmet kabul kararına veya bir başka alacaklının alacağına veya sırasına karşı koymak için sıra cetveline itiraz davası açılmalıdır.

Bu davayı iflas alacaklıları veya mülkiyet dışındaki istihkak iddialarında bulunmuş üçüncü kişiler açabilir.

Yetkili ve görevli mahkeme, iflasa karar verilen yerdeki asliye ticaret mahkemesidir.

Sıra cetvelinin ilanından veya m. 223 f. 3 uygulanmışsa tebliğden itibaren 15 gün içinde açılması gerekir.

İflas idaresine karşı açılabileceği gibi bir alacaklı aleyhine de açılabilir. Alacaklı aleyhine açılırsa ve davacı davayı kazanırsa davalı alacaklıya sıra cetveli gereğince ödenmesi gereken payla davacı alacaklının alacağı ödenir.

Mahkeme, alacaklının davacının isteği halinde 2. Alacaklılar toplantısına katılıp katılmayacağına karar verir.

Sıra cetveli düzenlenirken uyulması gereken iflas hukuku hükümleri ihlal edilmişse sıra cetveline karşı şikayet yoluna başvurulabilir. Alacaklı, alacağının esas ve miktarı değil de sırası konusunda karşı koymak isterse şikayet yoluna gidilir, m. 235.

Diğer nedenler: sıra cetvelinin iflas dairesinde görebileceğinin ilan edilmemiş olması, masaya yazdırılmış bir alacağın unutulmuş olması, masa alacaklarına sıra cetvelinde yer verilmemiş olması, reddedilen bir alacağın ret nedeninin gösterilmemiş olması

Paraları Paylaştırıp Aciz Vesikası Düzenlemek

Sıra cetveline itiraz/şikayet süresinin geçmesinden sonra iflas idaresi geçici dağıtımları yapabilir, m. 252. Bunun içinde geçici bir pay cetveli hazırlanır, 10 gün süre ile iflas dairesine bırakılır ve alacaklılara bırakılır, kesinleşince de dağıtım yapılır.

Sıra cetveline 15 gün içinde itiraz edilmemiş veya süresinde şikayet yoluna başvurulmamışsa ya da başvurulmuş ancak reddedilmişse cetvel kesinleşir. Bunun üzerine iflas idaresi, paraları paylaştırmak için pay cetveli ve son hesabı yapar, m. 247.

Pay cetveli kesinleşmeden iflas idaresi kesin dağıtmaya geçemez.

Alacağın tamamını alamamış iflas alacaklılarına geri kalan alacak miktarını gösteren birer aciz vesikasını verilir, masa alacaklılarına aciz vesikası verilmez.

Müflis alacak iddiasını kabul etmişse, aciz vesikası itirazın kaldırılmasını sağlamaya elverişli (m. 68’e uygun) bir belge hükmünde olur., m. 251

İflasın Kapatılmasını Talep Etmek

İflas idaresi, iflasın kapatılmasına karar vermesi için son bir rapor hazırlayıp iflasa karar veren ATM’ne sunar, m. 254. Mahkemenin kararı iflas dairesi tarafından ilan edilir.

İflas İdaresinin Hukuki ve Cezai Sorumluluğu

İflas idare memurları TCK uygulaması bakımından kamu görevlisi sayılırlar.

3.İkinci Alacaklılar Toplantısı

İflas idaresi, hazırladığı sıra cetvelini iflas dairesine verir ve sıra cetveline ilan ederken alacaklıları 2.alacaklılar toplantısına davet eder, m. 237. Sıra cetvelinin kesinleşmiş olması şart değildir.

Toplantıya çağıran iflas dairesi değil, iflas idaresidir.

Konkordato teklifi de görüşülecekse davet ilanında bu da belirtilir, m. 237

Toplantıda önce iflas idaresi, tasfiyenin yürütülmesi ve alacaklarla borçlar hakkında ayrıntılı rapor verir, m. 238

Rapor ve açıklamalardan sonra alacaklılar, iflas idaresini görevde bırakmak isteyip istemediklerini karara bağlar, m. 238 ve teklifini icra mahkemesine bildirir.

Borçlu, konkordato talep ederse iflas idaresi görüşüyle beraber 2.alacaklılar toplanmasında veya daha sonra müzakere edilmek üzere alacaklılara bu talebi bildirir. M.302-307; 308/a, 308/g uygulanır.

Konkordatonun kabul edildiği toplantının yapıldığı tarihten itibaren mahkemece tasdik edildiği tarihe kadar geçen sürede müflisin mallarının paraya çevrilmesi durur, bu süre 6 ayı geçemez.  

Toplantı kararlarına karşı menfaati olan ilgililer icra mahkemesinde şikayet yoluna gidebilir.

 

Yorumlar