İİK m. 58 – Takİp talebİ ve muhtevası

 

İİK m. 58 – Takip talebi ve muhtevası

 

MADDE 58- Takip talebi icra dairesine yazılı veya sözlü olarak ya da elektronik ortamda yapılır.

Talepte şunlar gösterilir:

1. Alacaklının ve varsa kanuni temsilcisinin ve vekilinin adı, soyadı; alacaklı veya vekili adına ödemenin yapılacağı banka adı ile hesap bilgileri; varsa Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası; şöhret ve yerleşim yeri; alacaklı yabancı memlekette oturuyorsa Türkiye’de göstereceği yerleşim yeri (Yerleşim yeri gösteremezse icra dairesinin bulunduğu yer yerleşim yeri sayılır.);

 2. Borçlunun ve varsa kanuni temsilcisinin adı, soyadı, alacaklı tarafından biliniyorsa Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası, şöhret ve yerleşim yeri;

Bir terekeye karşı yapılan taleplerde kendilerine tebligat yapılacak mirasçıların adı, soyadı, biliniyorsa Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası, şöhret ve yerleşim yerleri;

3. Alacağın veya istenen teminatın Türk parasıyla tutarı ve faizli alacaklarda faizin miktarı ile işlemeye başladığı gün, alacak veya teminat yabancı para ise alacağın hangi tarihteki kur üzerinden talep edildiği ve faizi;

4. Senet, senet yoksa borcun sebebi;

5. Takip yollarından hangisinin seçildiği;

Alacak belgeye dayanmakta ise, belgenin aslının veya alacaklı yahut mümessili tarafından tasdik edilmiş, borçlu sayısından bir fazla örneğinin takip talebi anında icra dairesine tevdii mecburidir.

Alacaklıya takip talebinde bulunduğuna ve verdiği belgelere, talep ve takip masraflarına dair bedava ve pulsuz bir makbuz verilir.

 

Açıklamalar


·       TBK m. 99 uyarınca aynen ödeme söz konusu olmadığı sürece yabancı para borçları için alacaklı isterse vade tarihindeki kur üzerinden, isterse fiili ödeme tarihindeki kur üzerinden alacağını TL olarak talep edebilir.

 

  • Hangi tarihteki kur üzerinden talep edildiği takip talebinde belirtilmelidir. Çeviride MB efektif satış kuru kullanılır.
  • Fiili ödeme tarihindeki kur üzerinden yabancı para alacağı talep edilmişse, takip tarihinden sonra işleyecek faiz de yabancı para üzerinden hesaplanır. Sözleşmede kararlaştırılmamışsa, devlet bankalarının bu yabancı paraya uyguladığı en yüksek bir yıllık mevduat faiz oranı uygulanır. (3095 s. Kanun, m. 4/a)
  • Vade tarihindeki kur üzerinden TL olarak talep etmişse, takipten sonra TL’ye uygulanan faiz esas alınır.
  • Alacaklı, birden fazla borçlu için takip yapıyorsa, bunların hepsi için tek takip talebi yapılabilir, ancak hepsinin ayrı ayrı belirtilmesi gerekir.
  • Takip talebinde alacaklı faiz istemiş, ancak oranını belirtmemişse, sözleşmede faiz oranı yer alsa bile icra memuru kanuni faizi hesaplar.
  • Alacaklı, faiz talep etmemişse faizi ayrı bir takip ile isteyebilir, saklı tutmasına gerek yoktur. Ancak bunu, alacağını tamamen tahsil edinceye kadar yapabilir.
  • Alacaklı faiz istemiş, ancak faizin işlemeye başladığı günü göstermemişse faiz takip talebinden itibaren hesaplanır.
  • Alacaklı, takip talebinde belirttiği alacak miktarını daha sonra arttıramaz.
  • Alacağın bir kısmı talep edilmişse, saklı tuttuğu kısmı aynı takip içerisinde istenemez. Karşı tarafın izni ile dahi alacağın arttırılması mümkün değildir.
  • Alacağa dayanak belge takip talebi ile verilmemişse, icra memurunun borçluya ödeme emri göndermemesi gerekir. Gönderir ise, şikayet yoluna başvurulabilir. Açıkça belirtilmemesine rağmen kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluna ilişkin 7 günlük şikayet süresine tabi olduğu kabul edilmelidir.
  • Takip talebi ile zamanaşımı kesilir, ödeme emri gönderilmesine gerek yoktur. Her bir takip dolayısıyla yapılan işlem ile kesilip yeniden işlemeye başlar.
  • Daha önce temerrüde düşürülmemişse takip talebi ile temerrüde düşürülmüş olur. Temerrüdün başlama tarihi, ödeme emrinin borçluya tebliğ tarihidir.

 

 

Yorumlar