İİK m. 67 – a) İtİrazın İptalİ

 

İİK m. 67 – a) İtirazın iptali

 

MADDE 67- Takip talebine itiraz edilen alacaklı, itirazın tebliği tarihinden itibaren bir sene içinde mahkemeye başvurarak, genel hükümler dairesinde alacağının varlığını ispat suretiyle itirazın iptalini dava edebilir.

Bu davada borçlunun itirazının haksızlığına karar verilirse borçlu; takibinde haksız ve kötü niyetli görülürse alacaklı; diğer tarafın talebi üzerine iki tarafın durumuna, davanın ve hükmolunan şeyin tahammülüne göre, red veya hükmolunan meblağın yüzde yirmisinden aşağı olmamak üzere, uygun bir tazminatla mahkum edilir.

İtiraz eden veli, vasi veya mirasçı ise, borçlu hakkında tazminat hükmolunması kötü niyetin sübutuna bağlıdır.

Birinci fıkrada yazılı itirazın iptali süresini geçiren alacaklının umumi hükümler dairesinde alacağını dava etmek hakkı saklıdır.

Bu Kanunda öngörülen icra inkar tazminatı, kötü niyet tazminatı ve benzeri tazminatların tespitinde, takip talebi veya davadaki talep esas alınır.


 

Açıklamalar

·       Bir yıl geçtikten sonra itirazın iptali davası açılamaz, açılırsa dava reddedilmelidir. Ancak davacı, talep sonucu davalının rızası veya ıslah yolu ile değiştirebilir.

·       Gecikmiş itirazda (m. 65/4) ve ihtiyati hacizde (m.264/2,4) 7 gün içinde açılmazsa haciz veya ihtiyati haciz kalkar.

 

·       Alacaklı hem itirazın iptalini hem de alacağın tahsilini talep ederse mahkemenin bu taleplerden hangisini istediğini alacaklıya sorması gerekir. İlamlı takip yapmak isterse eda davası açarak dava sonunda ilamlı takip yapabilir. Bu durumda takibe devam edemez.

 

·       İtirazın iptali davası açılmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu yoktur.

İstanbul BAM, 19.HD, 11.4.2019, 1060/936; İstanbul BAM 19.HD, 11.4.2019, 1075/939

 

·       İP davası sonunda hükmedilen inkar tazminatı, vekalet ücreti ve yargılama giderleri için alacaklı ilamlı icra takibi yapabilir.

 

·       Tahkim sözleşmesi var ise, İP talebi hakemden istenebilir, ancak hakemde icra inkar tazminatına hükmedilemez.

 

·       Borçlu itirazında sadece yetki itirazında bulunursa, alacaklı itirazın kaldırılmasını istemelidir.

 

·       Borçlu itirazı sırasında bildirdiği taleplerle bağlı değildir. Daha sonra itirazın iptali davasında itirazlarını genişletebilir. Ancak cevap ve ikinci cevap dilekçesinden sonra itirazlarını genişletmek isterse savunmanın genişletilmesi ve değiştirilmesi yasağı içerisinde değerlendirilir.

 

  • İcra inkar tazminatı için alacaklının haklı olduğu, takip tarihi itibariyle belirlenmelidir.

·    İcra inkar tazminatı verilebilmesi için borçlunun itirazında haksız olması gerekir. Haksız olması, takip konusu alacağın likit (belirli, belirlenebilir) olmasına bağlıdır. Alacağın gerçek miktarı veya bunun belirlenebilmesi için gerekli tüm unsurlar biliniyor veya bilinmesi gerekiyor ise alacak belirli ve likit bir alacaktır.

 

·   Alacaklının kötü niyet tazminatına mahkum edilebilmesi için alacaklı takibinde haksız ve kötü niyetli olması gerekir. Sadece haksız olması, alacaklının tazminata mahkum edilmesini sağlamaz.

 

 

 


Yorumlar