İİK m. 69 – İtirazın muvakkaten kaldırılmasının hükümlerİ

 

İİK m. 69 – İtirazın muvakkaten kaldırılmasının hükümleri

 

MADDE 69- İtirazın muvakkaten kaldırılmasına karar verilir ve ödeme emrindeki müddet geçmiş bulunursa alacaklının talebi ile borçlunun malları üzerine muvakkat haciz konur.

İtirazın muvakkaten kaldırılması kararının tefhim veya tebliğinden itibaren yedi gün içinde borçlu, takibin yapıldığı mahal veya alacaklının yerleşim yeri mahkemesinde borçtan kurtulma davası açabilir. Bu davanın dinlenebilmesi için borçlunun dava konusu alacağın yüzde 15 ini ilk duruşma gününe kadar mahkeme veznesine nakden depo etmesi veya mahkemece kabul edilecek aynı değerde esham ve tahvilât veya banka teminat mektubu tevdi etmesi şarttır. Aksi takdirde dava reddolunur.

Borçlu yukarda yazılı müddet içinde dava etmez veya davası reddolunursa itirazın kaldırılması kararı ve varsa muvakkat haciz kesinleşir.

Davanın reddi hakkındaki karara karşı istinaf yoluna başvuran borçlu, ayrıca 36 ncı madde hükümlerini yerine getirmek şartiyle, icra dairesinden mühlet istiyebilir.

Borçtan kurtulma davasında haksız çıkan taraf, dava veya hükmolunan şeyin yüzde yirmisinden aşağı olmamak üzere münasip bir tazminatla mahkum edilir.

 

Açıklamalar

·       Nitelik itibariyle bir menfi tespit davasıdır.

·       7 günlük süre hak düşürücü niteliktedir, 7 günden sonra dava açılırsa borçtan kurtulma davası değil, genel anlamda bir menfi tespit davası olur.

 

·       Görevli mahkeme, asliye hukuk mahkemesi, ticari davalarda ise asliye ticaret mahkemesidir.

 

·       Yetkili mahkeme, alacaklının yerleşim yerinin bulunduğu veya icra takibinin yapıldığı yer mahkemesidir.

 

·       Dava şartı olarak, alacağın yüzde onbeşi ilk duruşma gününe kadar mahkeme veznesine depo edilmeli veya aynı değerde teminat gösterilmelidir.

 

·       Maddi anlamda kesin hüküm etkisine sahiptir.

 

·       Borçlu, davayı kabul ederse icra takibi hükümsüz kalır. Daha önce hükmedilen para cezası ve tazminat da kalkar. Alacaklı ise, dava olunan şeyin yüzde yirmisi oranında tazminata hükmedilir.

 

·       Mahkeme, alacaklıyı haklı bulursa davayı reddeder. Borçlu bu durumda iki kez (itirazın geçici kaldırılması ve borçtan kurtulma davası) tazminata mahkum edilir.

 

·       Dava sonunda borçlu veya alacaklının tazminata mahkum edilebilmesi için diğer tarafın talebine gerek olup olmadığı tartışmalıdır. Kanun’da açıkça belirtilmemiştir, bu nedenle talep olmadan hakimin kendiliğinden tazminata mahkum etmesi gerektiği sonucuna varılmamalıdır.

 

 

 

Yorumlar