Talik Halleri, m. 52-55

 

Talik Halleri, İİK m. 52-55

1. Borçlunun ailesinden birinin ölümü

2. Terekenin borcu

3. Borçlunun tutuklu veya hükümlü olması

4. Borçlunun asker olması

5. Borçlunun ağır hastalığı

6. Özel Talik Halleri

            Konkordato Mühleti,İİK m.287, 289

            Fevkalade hallerde mühlet, İİK m. 317-330

 

İİK m. 52 – Borçlunun ailesinden birinin ölümü halinde

 

MADDE 52-  Karısı yahut kocası ve kan ve sıhriyet itibarile usul veya füruundan birisi ölen bir borçlu aleyhindeki takip, ölüm günü ile beraber üç gün için talik olunur..

 

İİK m. 53 – Terekenin borçlarında

 

MADDE 53-  Terekenin borçlarından dolayı ölüm günü ile beraber üç gün içinde takip geri bırakılır. Mirasçı mirası kabul veya reddetmemişse bu hususta Kanunu Medenide muayyen müddetler geçinceye kadar takip geri kalır.

İcra takibi sırasında borçlu öldüğünde tereke henüz taksim edilmemiş veya resmî tasfiyeye tâbi tutulmamış yahut mirasçılar arasında aile şirketi tesis olunmamışsa borçlu hayatta olsaydı hangi usul tatbik olunacak idi ise terekeye karşı ona göre takip devam eder.

Bu takibin mirasçıya karşı devam edebilmesi ancak rehinin paraya çevrilmesi veya haciz yollarile kabildir.



İİK m. 54 – Tutukluluk ve hükümlülük halinde

 

MADDE 54-  Mümessili olmıyan bir tutuklu veya hükümlü aleyhine takipte, mümessil tayini vesayet makamına ait olmadıkça, icra memuru bir mümessil tayin etmesi için kendisine münasip bir mühlet verir ve takibi bu sürenin bitmesine bırakır. Bu mühlet içinde temsilci tayin edip icra dairesine bildirmiyen tutuklu veya hükümlü hakkında takibe devam olunur.

Mal kaçırılması ihtimali olan hallerde bu mühlet içinde de haciz yapılabilir.



Açıklamalar

 

  • Borçlu bir yıl veya daha uzun süreli hürriyeti bağlayıcı bir cezaya mahkum olup hapsedilmişse icra memuru bu kişiye vasi tayini için sulh hukuk mahkemesine başvurur.
  • Bir yıldan az hapis cezasına çarptırılmış veya tutuklu ise, icra memuru kendisine bir temsilci tayin etmesi için süre verir.

 

İİK m. 54/a – Askerlik halinde

 

MADDE 54/a-  Askerlik hizmetinin devamı müddetince erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (Uzman veya uzatmalı çavuş ve onbaşılar hariç) aleyhine takipte, icra memuru, bir mümessil tayin etmesi için kendisine münasip bir mühlet verir ve takibi bu sürenin bitmesine bırakır. Bu müddet içinde temsilci tayin edip icra dairesine bildirmiyenler hakkında takibe devam olunur.

Mal kaçırılması ihtimali olan hallerde bu mühlet içinde de haciz yapılabilir.



İİK m. 55 – Borçlunun ağır hastalığı halinde

 

MADDE 55-  Takip, borçlunun mümessil tayin edemiyecek derecede ağır hastalığı halinde muayyen bir zaman için icra memurluğunca tâlik olunabilir. Ağır hastalığın resmî belge ile tahakkuku lâzımdır.

Mal kaçırılması ihtimali olan hallerde hastalığın devamı sırasında da haciz yapılabilir.



İİK m. 56 – Talikin müddetlerin cereyanına tesiri

 

MADDE 56-  Takip talikleri esnasında müddetlerin cereyanı durmaz. Müddetin nihayeti bir talik gününe rastlarsa müddet talikin bitiminden sonra bir gün daha uzatılır.



Açıklamalar

 

  • Bir gün daha uzatılması için sürenin erteleme süresinden önce işlemeye başlaması gerekir.
  • Erteleme süresi içinde borçluya karşı erteleme hallerinden birisi bulunmasına rağmen bir işlem yapılmışsa, bu işleme karşı borçlu erteleme halinin sona ermesinden sonra şikayet yoluna başvurarak o işlemi iptal ettirebilir.

 

Yorumlar