Taşınmaz ve Alacaklar ve Diğer Hakların Satışı

 

İİK m. 123– 3 - Taşınmazların Satışı

Satış müddeti


MADDE 123- Taşınmazlar, satış talebinden nihayet üç ay içinde icra dairesi tarafından açık arttırma ile satılır.



İİK m. 124 – Arttırma şartları

1- Şartnamenin açık bulundurulması

 

MADDE 124- İcra dairesi taşınmazın bulunduğu yerin âdetlerine göre en elverişli tarzda arttırma şartlarını tesbit eder.

Bunları ihtiva eden şartname arttırmadan evvel en az on gün müddetle icra dairesinde herkesin görmesi için açık bulundurulur.

Şartnameye, artırmaya iştirak edeceklerin taşınmazın tahmin edilen kıymetinin yüzde yirmisi nispetinde pey akçesi veya milli bir bankanın teminat mektubunu tevdi etmeleri, elektronik ortamda teklif vererek artırmaya katılacakların teminat göstermeleri gerektiği ve elektronik ortamda teklif vermeye ilişkin hususlar yazılır.

Satılığa çıkarılan taşınmaz üzerinde hakkı olan alacaklının alacağı yukarıki fıkrada yazılı nisbet raddesinde ise arttırmaya iştiraki halinde ayrıca pey akçesi ve teminat aranmaz.

 

İİK m. 125 – 2 - Mündericatı

 

MADDE 125- Arttırma şartnamesinde taşınmazın, üzerindeki irtifak hakları, taşınmaz mükellefiyetleri, ipotekler, ipotekli borç senetleri, irat senetlerile birlikte satıldığı ve borçlunun bu taşınmaz ile temin edilmiş şahsî borçlarının da alıcıya intikal eyliyeceği tasrih olunur.

İpotek ve ipotekli borç senedile temin edilmiş olupta bu suretle müşteriye devrolunan borçtan asıl borçlunun kurtulması alacaklının müracaat hakkının mahfuz olduğunu ihaleden itibaren bir sene içinde kendisine bildirmemiş olmasına bağlıdır. (K.M.803)

Taşınmaz rehinle temin edilmiş muaccel borçlar, müşteriye devredilmeyip satış bedelinden tercihan ödenir.

Arttırma şartnamesinde hangi masrafların müşteriye ait olacağı tasrih olunur.



İİK m. 126 – Artırma ilanı, artırma hazırlıkları ve ilgililere ihtar

 

MADDE 126- Satış, açık artırma ile yapılır. Birinci ve ikinci ihalenin yapılacağı yer, gün ve saat önceden ilan edilir.

İlan, birinci ihale tarihinden en az bir ay önce yapılır. İlan edilen metnin esasa müessir olmayan maddi hatalar nedeniyle tekrarlanması gerektiğinde, ihale tarihi değiştirilmeksizin hata ilanen düzeltilir. Ancak bu düzeltme ilanının tarihi ile ihale tarihi arasında yedi günden az zaman kalmış ise daha önce ilan edilen günden yedi iş günü sonrası için tespit edilecek günde satış yapılacağı düzeltme ilanında belirtilir. Bu düzeltme ilanı ilgililere ayrıca tebliğ edilmez.

Yapılacak ilana, satılacak şeyin cinsi, mahiyeti, önemli vasıfları, tahmin edilen kıymeti, bulunduğu yer; birinci ve ikinci ihalenin yapılacağı yer, gün ve saat; artırmaya iştirak edeceklerin haczedilen malın tahmin edilen kıymetinin yüzde yirmisi nispetinde pey akçesi veya milli bir bankanın teminat mektubunu tevdi etmeleri gerektiği; diğer bilgilerin nereden ve ne suretle öğrenilebileceği hususları yazılır. Ayrıca, ipotek sahibi alacaklılarla diğer ilgililerin taşınmaz üzerindeki haklarını, hususiyle faiz ve masrafa dair olan iddialarını evrakı müsbiteleri ile onbeş gün içinde icra dairesine bildirmeleri gerektiği yazılır; aksi halde, hakları tapu siciliyle sabit olmadıkça, satış bedelinin paylaşmasından hariç kalacakları da ilave edilir. Bu ihtar irtifak hakkı sahiplerine de yapılır.

Açık artırmaya elektronik ortamda teklif verme yoluyla başlanır. Elektronik ortamda teklif verme, birinci ihale tarihinden yirmi gün önce başlar, ihalenin tamamlanacağı günden önceki gün sonunda sona erer; ikinci ihalede ise elektronik ortamda teklif verme birinci ihaleden sonraki beşinci gün başlar, en az yirmi gün sonrası için belirlenecek ikinci ihalenin tamamlanacağı günden önceki gün sonunda sona erer. Elektronik ortamda verilecek teklifler haczedilen malın tahmin edilen kıymetinin yüzde ellisinden az olamaz; teklif vermeden önce, haczedilen malın tahmin edilen kıymetinin yüzde yirmisi nispetinde teminat gösterilmesi zorunludur.

Satışa çıkarılan taşınmaz üzerinde hakkı olan alacaklının alacağı yukarıdaki fıkrada yazılı oranda ise artırmaya iştiraki halinde ayrıca pey akçesi ve teminat aranmaz.

114 üncü maddenin ikinci ve üçüncü fıkraları taşınmazın satış ilanı hakkında da uygulanır.


İİK m. 127 – Ayrıca tebliğler

 

MADDE 127- İlanın birer sureti borçluya ve alacaklıya ve taşınmazın tapu siciline kayıtlı bulunan ilgililerinin tapuda kayıtlı adresleri varsa bu adreslerine tebliğ olunur. Adresin tapuda kayıtlı olmaması hâlinde, varsa adres kayıt sistemindeki adresleri tebligat adresleri olarak kabul edilir. Bunların dışında ayrıca adres tahkiki yapılmaz, gazetede veya elektronik ortamda yapılan satış ilanı tebligat yerine geçer.


İİK m. 128– Mükellefiyetlerin listesi

 

MADDE 128- İcra memuru satışa başlamazdan evvel taşınmaz üzerindeki tapu sicilline mukayyet veya resmî senede müstenit olan mükellefiyetlerin hepsinin bir listesini yapar ve bu listeyi haczedenlerle borçluya tebliğ eder ve itirazlarını bildirmeleri için üç gün mühlet verir. 96 ve 97 nci maddeler hükümleri burada da caridir.

İcra dairesi taşınmazın kıymetini takdir ettirir, taşınmazın kıymetinin takdirinde, taşınmaz üzerindeki mükellefiyetlerin kıymete olan etkisi de nazara alınır. Taşınmazın önceden takdir edilen kıymetini etkileyen mükellefiyetlerin ortaya çıkması hâlinde, icra dairesi satışa esas olmak üzere taşınmazın kıymetini yeniden takdir ettirir. Kıymet takdirine ilişkin rapor borçluya, haciz koydurmuş alacaklılara ve diğer ipotekli alacaklılara tebligatın yapıldığı icra dosyasındaki, ayrıca bildirilmiş bulunması hali müstesna olmak üzere, tapudaki mevcut adresleri esas alınmak sureti ile tebliğ edilir.

İcra dairesi, 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 38/A maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan konut finansmanından kaynaklanan alacaklar ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığının rehinle temin edilmiş alacaklarının takibinde, satışı istenen taşınmaz için kıymet takdirini, aynı Kanunun 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (r) bendi uyarınca yetki verilmiş kişi veya kurumlara yaptırır.

Satışa çıkarılan taşınmazda eklenti niteliğinde teşvikli mal varsa icra müdürlüğü bu malların kıymetini ayrıca takdir ettirir. Satıştan önce ilgili kurumlardan bu mallar üzerindeki vergi, resim, harç gibi yükümlülükler sorulur. Satış isteyen alacaklının talebi üzerine bu mallar satış dışında tutulabileceği gibi, üzerlerindeki vergi, resim, harç gibi malın aynından kaynaklanan kamu alacakları dikkate alınarak 129 uncu madde hükümlerine göre taşınmazla birlikte ihale de edilebilir.

Ticari ve ekonomik bütünlük arz eden ya da bir bütün hâlinde satıldığı takdirde daha yüksek gelir elde edileceği anlaşılan mal ve haklar bir bütün olarak paraya çevrilir.


İİK m. 128/a – Kıymet takdirine ilişkin şikâyet

 

MADDE 128/a- Kıymet takdirinin tebliğ edildiği ilgililer, raporun tebliğinden itibaren yedi gün içinde raporu düzenleten icra dairesinin bulunduğu yerdeki icra mahkemesinde şikâyette bulunabilirler. Şikâyet tarihinden itibaren yedi gün içinde gerekli masraf ve ücretin mahkeme veznesine yatırılması hâlinde yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılabilir; aksi hâlde başka bir işleme gerek olmaksızın şikâyet kesin olarak reddedilir.

2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 38/A maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan konut finansmanından kaynaklanan alacaklar ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığının rehinle temin edilmiş alacaklarının takibinde, birinci fıkra uyarınca yaptırılmasına karar verilen bilirkişi incelemesi, aynı Kanunun 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (r) bendi uyarınca yetki verilmiş kişi veya kurumlara yaptırılır.

Kesinleşen kıymet takdirinin yapıldığı tarihten itibaren iki yıl geçmedikçe yeniden kıymet takdiri istenemez. Ancak, doğal afetler ve imar durumundaki çok önemli değişiklikler meydana getiren benzer hallerde yeniden kıymet takdiri istenebilir.

Kıymet takdirine ilişkin şikâyet yetkisiz icra mahkemesine yapılırsa, icra mahkemesi evrak üzerinde inceleme yaparak başvuru tarihinden itibaren en geç on gün içinde yetkisizlik kararı verir.

Bu madde gereğince icra mahkemesinin verdiği kararlar kesindir.


İİK m. 129 – İhale

 

MADDE 129- irinci ve ikinci ihale icra memuru tarafından, ilanda belirlenen yer, gün ve saatte, elektronik ortamda verilen en yüksek teklif üzerinden başlatılır. Taşınmaz üç defa bağırıldıktan sonra, elektronik ortamda verilen en yüksek teklif de değerlendirilerek, en çok artırana ihale edilir. Şu kadar ki, artırma bedelinin malın tahmin edilen bedelinin yüzde ellisini bulması ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan diğer alacaklar o malla temin edilmişse bu suretle rüçhanı olan alacakların mecmuundan fazla olması ve bundan başka paraya çevirme ve paraların paylaştırılması masraflarını aşması gerekir.

Birinci ihalede, alıcı çıkmazsa veya bu maddede yazılı miktara ulaşılmazsa satış icra memuru tarafından geri bırakılır.

İkinci ihalede, alıcı çıkmazsa veya bu maddede yazılı şartlar gerçekleşmezse satış talebi düşer.


İİK m. 130 – Ödeme usulü

 

MADDE 130- Satış bedeli peşin ödenir. Ancak icra memuru alıcıya on günü geçmemek üzere bir mühlet verebilir.


İİK m. 131 – Ödeme müddeti içinde taşınmazın idaresi

 

MADDE 131- Satış bedelinin ödenmesi için mühlet verilmiş ise para verilinceye kadar hasar ve masrafı müşteriye ait olmak üzere taşınmaz, icra dairesi tarafından idare olunur. Bu müddet içinde icra dairesinin müsaadesi olmaksızın tapuca hiç bir tescil yapılamaz. İcra dairesi satış bedelini temin için ayrıca teminat gösterilmesini isteyebilir.


İİK m. 132 – Sonradan tesis edilen taşınmaz mükellefiyetleri ve ipotekli ve mahcuz taşınmazların kiralanmasından hüküm

 

MADDE 132- Alacak bir taşınmaz ile temin edildikten sonra borçlu o taşınmaz üzerinde alacaklının rızası olmaksızın bir irtifak hakkı yahut bir taşınmaz mükellefiyeti tesis ederse bu tesis alacaklının hakkına tesir etmez ve alacaklı taşınmazın o hak ile birlikte veya o haktan âri olarak arttırmağa çıkarılmasını isteyebilir.

Taşınmaz haktan âri olarak satılıpta bedeli alacaklının alacağından fazla çıkarsa o hakkın takdir edilecek kıymeti ödenmek üzere bedelin fazlası hak sahibine tahsis edilir.

İpotek yapılmış olan taşınmazı borçlu alacaklının rızası olmaksızın başkasına kiraya verir ve keyfiyeti tapuya tescil ettirirse bu tescil ipotekli alacaklının hakkına tesir etmez.

Bu hüküm haczedilmiş olan taşınmazlarda da caridir.


İİK m. 133 – İhalenin feshi ve farkının tahsili

 

MADDE 133- Taşınmaz kendisine ihale olunan kimse derhal veya verilen mühlet içinde parayı vermezse, ihale kararı icra memuru tarafından kaldırılarak teminat akçesi alıcının ikinci fıkra gereğince mesul bulunduğu meblağa mahsup edilmek üzere alıkonulur. Kendisinden evvel en yüksek teklifte bulunan kimsenin ileri sürdüğü pey, 129 uncu maddenin aradığı şartlara uygun bulunması ve bu kimsenin adresinin de malum olması halinde bir muhtıra tebliğ edilerek arzettiği bedelle taşınmaz kendisine teklif edilir ve üç gün zarfında almaya razı olursa ona ihale olunur. Razı olmaz veya cevapsız bırakılırsa veya bulunmazsa taşınmaz icra dairesince hemen artırmaya çıkarılır. Bu artırma ilgililere tebliğ edilmeyip yalnızca satıştan en az yedi gün önce yapılacak ilanla yetinilir. Bu artırmada, teklifin, 129 uncu maddedeki hükümlere uyması şartıyla taşınmaz ençok artırana ihale olunur.

İhaleye katılıp daha sonra ihale bedelini yatırmamak suretiyle ihalenin feshine sebep olan tüm alıcılar ve kefilleri teklif ettikleri bedel ile son ihale bedeli arasındaki farktan ve diğer zararlardan ve ayrıca temerrüt faizinden müteselsilen mesuldürler. İhale farkı ve temerrüt faizi ayrıca hükme hacet kalmaksızın dairece tahsil olunur. Bu fark, varsa öncelikle teminat bedelinden tahsil olunur.


İİK m. 134 – İhalenin neticesi ve feshi

 

MADDE 134- İcra dairesi tarafından taşınmaz kendisine ihale edilen alıcı o taşınmazın mülkiyetini iktisap etmiş olur. İhale kesinleşinceye kadar taşınmazın ne şekilde muhafaza ve idare edileceği icra dairesi tarafından kararlaştırılır.

İhalenin feshini, Borçlar Kanununun 226 ncı maddesinde yazılı sebepler de dahil olmak üzere yalnız satış isteyen alacaklı, borçlu, tapu sicilindeki ilgililer ve pey sürmek suretiyle ihaleye iştirak edenler yurt içinde bir adres göstermek koşuluyla icra mahkemesinden şikayet yolu ile ihale tarihinden itibaren yedi gün içinde isteyebilirler. İlgililerin ihale yapıldığı ana kadar cereyan eden muamelelerdeki yolsuzluklara en geç ihale günü ıttıla peyda ettiği kabul edilir. İhalenin feshi talebi üzerine icra mahkemesi talep tarihinden itibaren yirmi gün içinde duruşma yapar ve taraflar gelmeseler bile icap eden kararı verir. Talebin reddine karar verilmesi halinde icra mahkemesi davacıyı feshi istenilen ihale bedelinin yüzde onu oranında para cezasına mahkûm eder. Ancak işin esasına girilmemesi nedeniyle talebin reddi hâlinde para cezasına hükmolunamaz.

2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 38/A maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan konut finansmanından kaynaklanan alacaklar ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığının rehinle temin edilmiş alacaklarının takibinde, ikinci fıkrada yer alan oran yüzde yirmi olarak uygulanır.

İhalenin feshine ilişkin şikâyet görevsiz veya yetkisiz icra mahkemesi veya mahkemeye yapılırsa, icra mahkemesi veya mahkeme evrak üzerinde inceleme yaparak başvuru tarihinden itibaren en geç on gün içinde görevsizlik veya yetkisizlik kararı verir. Bu kararlar kesindir.

Taşınmazı satın alanlar, ihaleye alacağına mahsuben iştirak etmemiş olmak kaydıyla, ihalenin feshi talep edilmiş olsa bile, satış bedelini derhâl veya 130 uncu maddeye göre verilen süre içinde nakden ödemek zorundadırlar. İcra müdürü, ödenen ihale bedeli ile ilgili olarak, ihalenin feshine yönelik şikâyet sonucunda verilecek karar kesinleşinceye kadar para bankalarda nemalandırılır. İhalenin feshine ilişkin şikâyetin kabulüne veya reddine ilişkin kararın kesinleşmesi üzerine, ihale bedeli nemaları ile birlikte hak sahiplerine ödenir.

İhale kesinleşmedikçe ihale bedeli alacaklılara ödenmez.

Satış ilânı tebliğ edilmemiş veya satılan malın esaslı vasıflarındaki hataya veya ihalede fesada bilahare vakıf olunmuşsa şikâyet müddeti ıttıla tarihinden başlar. Şu kadar ki, bu müddet ihaleden itibaren bir seneyi geçemez.

İhalenin feshini şikâyet yolu ile talep eden ilgili, vâkı yolsuzluk neticesinde kendi menfaatlerinin muhtel olduğunu ispata mecburdur.

Tescil için tapu idaresine yapılacak tebligat, şikâyet için muayyen müddetin geçmesinden veya şikâyet edilmişse şikâyeti neticelendiren kararın kesinleşmesinden sonra yapılır.


İİK m. 135 – Tescil için tapuya tebliğ ve zorla çıkarma

 

MADDE 135- Taşınmaz alıcıya ihale edilip bedeli alındıktan sonra alıcı namına tescil edilmesi için (134) üncü maddede yazılı müddete riayet edilerek tapuya müzekkere yazılır.

Taşınmaz borçlu tarafından veya hacizden evvelki bir tarihte yapıldığı resmî bir belge ile belgelenmiş bir akte dayanmayarak başkaları tarafından işgal edilmekte ise onbeş gün içinde tahliyesi için borçluya veya işgal edene bir tahliye emri tebliğ edilir. Bu müddet içinde tahliye edilmezse zorla çıkarılıp taşınmaz alıcıya teslim olunur.


İİK m. 136 – Taşınmazların satışına ilişkin hükümlerin gemilere uygulanması

 

MADDE 136- Taşınmaz malların satışına ilişkin hükümler, bayrağı dikkate alınmaksızın gemi siciline kayıtlı bütün gemiler hakkında da uygulanır. Bu hükümlerde geçen “tapu sicili” terimi gemi sicilini, “ipotek” terimi gemi ipoteklerini ve “irtifak hakkı” terimi sicile kayıtlı gemiler üzerindeki intifa hakkını ifade eder.


Açıklamalar


·       Satış talebinden sonra 3 ay içinde açık arttırma ile satılmalıdır, m. 123. 3 aylık süreden sonra yapılan satış da geçerlidir.

·       Sicile kayıtlı Türk ve yabancı bayraklı gemiler, bu hükümlere göre satılır. Sicile kayıtlı olmayanlar ise taşınır hükümlerine göre satılır, TTK m. 1383.

·       İflasta ve malvarlığının terki suretiyle konkordato dışında pazarlık yoluyla satış mümkün değildir.

·       Öncelikkle hazırlık işlemleri yapılmalıdır:

1. Arttırma İlanı (m. 126,127)

ü    1. Arttırma tarihinden en az 1 ay önce yapılır.

ü  Düzeltme ilanı yapılması gerekirse, düzeltme ilan tarihi ile arttırma tarihi arasında 7 iş günden az süre varsa daha önce ilan edilen günden 7 iş günü sonrası arttırma yapılacağı ilanda belirtilir. Düzeltme ilanı ilgililere tebliğ edilmez.

ü     İlan, irtifak hakkı hakkı sahiplerine de tebliğ edilir.

ü  Arttırmaya elektronik ortamda teklif verme yoluyla başlanır. 1. İhale tarihinden 20 gün önce başlar; ihalenin tamamlanacağı günden önce gün sonunda sona erer.

ü  İkinci ihalede elektronik ortamda teklif verme, 1. İhaleden sonraki 5. gün başlar, en az 20 gün sonrası için belirlenecek ikinci ihalenin tamamlanacağı günden önceki gün sonunda sona erer.

ü    Teklifler, haczedilen malının kıymetinin % 50’sinden az olamaz.

ü    %20’si nispetinde teminat gösterilmesi zorunludur.

ü  İlandaki asgari unsurlar, 126. Maddede belirtilmektedir. Ayrıca, m. 114/2 ve 3 de taşınmaz ilanları hakkında uygulanır.

ü   İlan gereği gibi yapılmazsa ihalenin feshi şikayet yolu ile istenir, m. 134

ü      İlan borçluya ve alacaklıya tebliğ edilir.

 

2. Arttırma Şartnamesi, m. 124,125


ü   Arttırma şartlarını icra dairesi tespit eder.

ü Alıcı için tapu sicili hükmündedir. Şartnamede gösterilmemiş mükellefiyetler, alıcıya geçmez. Mükellefiyetler listesi de şartnameye dahildir.

 

3. Mükellefiyetler Listesi, m. 128


ü Satış bedelinin paylaştırma şeklini gösteren bir sıra cetveli  niteliğindedir.

ü Hacizden sonra doğan haklar, alacaklının hakkını etkilemez. Alacaklı bu durumda bu haklardan ari veya bu haklarla birlikte satılmasını isteyebilir, m. 132.

ü  ML, haciz koyduran alacaklılara ve borçluya tebliğ edilir ve itirazları varsa 3 gün içinde tebliğ edilir. İtiraz, m. 96, 97’ye göre istihakak prosedürüne göre çözümlenir.

ü  ML, itiraz edilmemesi veya itiraz üzerine 7 gün içinde istihkak davası açılmaması veya açılmışsa sonuçlanması ile kesinleşir.

ü  ML, kesinleşince yeniden kıymet takdiri yapılmalıdır. Uygulamada, haciz sırasında yapılan kıymet takdiri esas alınmaktadır.

ü  Kıymet takdirine ait rapor, alacaklılara ve borçluya tebliğ edilir, 7 gün içinde şikayette bulunulabilir.

ü Taşınmazın değeri bilirkişi incelemesi ile belirlenir. Kıymet takdirine şikayette bulunan kişi, başvuru tarihinden itibaren 7 gün içinde masrafı kendinde kalmak üzere yeniden bilirkişi incelemesi yaptırabilir.

ü  Masraflar ödenmezse şikayet reddedilmelidir, ancak bunun için hakimin şikayet dilekçesini havale ederken masrafları da tespit etmesi zorunludur.

ü  Süreci uzatmamak amacıyla yetkisiz mahkemeye yapılan başvuru en geç 10 gün içinde yetkisizlik kararı verilerek reddedilmelidir, m. 128/a/5.

ü Kıymet takdirine ilişkin kararlara karşı şikayet yoluna başvurulamaz.

ü  Arttırma, taşınırlarda olduğu gibi yapılır.

ü  İkinci arttırma tatil gününe rastlarsa, satış yapılamayacaktır.

 

· Satış Bedelinin Ödenmesi

 

ü  İhalenin yapılması ile taşınmazın mülkiyeti alıcıya geçer, ancak bedeli ödenmedikçe taşınmaz alıcıya teslim edilmez.

ü  Bedel ödenince taşınmaz teslim edilir ve tapuya yazı yazılır.

ü  Ödeme için 10 günlük süre verilebilir.

ü  Tapuya yazı yazılması için ihalenin kesinleşmiş olması gerekir.

ü  Taşınmaz teslim edilirken borçlu veya 3. Kişi tarafından işgal edilmekte ise, m. 135/2’ye göre tahliye edilebilir. Ancak resmi bir belge ile varsa (örneğin resmi şekilde yapılmış kira sözleşmesi) ancak genel hükümlere göre tahliye talebinde bulunulabilir.

ü  Alıcı süresinde ödeme yapmazsa ihale kararı kaldırılır, yatırdığı pey akçesine alıkonulur.

ü İkinci en yüksek teklif verene satış teklif olunur. Bu teklifin yapılabilmesi için bu kişinin ileri sürdüğü peyin, m. 129’daki koşullara uygun olması gerekir.

ü  Bu kişiye satış yapılamazsa icra müdürü taşınmazı hemen arttırmaya çıkarır, m. 133.

ü  Bu ihalede de ilan yapılır, ancak ilgililere tebliğ edilmez, ilan tarihi ile tebliğ tarihi arasında 7 günlük süre bulunmalıdır.

ü  Bu ihalede de bedel ödenmezse ihale yine kaldırılır, bu durumda yine m. 133 uygulanmaz, satış düşer. Tamamlayıcı ihalede tahmin edilen satış fiyatının en az yüzde 50 ve satış ve paylaştırma giderleri teklif edilmemişse yine satış düşecektir.

 

·     Alacakların Paraya Çevrilmesi

 

ü  Borsada ve piyasada fiyatı olan ve cirosu kabil bir senede dayanan alacaklar pazarlık yolu ile satılabilir ve devredebilir.

ü  Borsada fiyat olmayan alacaklar ise açık arttırma yoluyla satılır. Alacağın vadesi gelmişse satışı söz konusu olmaz. 3. Kişiye haciz ihbarnamesi gönderilerek borcunu icra dairesine ödemesi istenir.

ü  Alacak kambiyo senediye bağlı ise, 3. Kişi (genellikle banka) haciz ihbarnamesi üzere borçluya ait bonoları olduğunu icra dairesine bilidirir. İcra dairesi, bonoları haczeder, ancak 3. Kişi bonoların bedelini tahsil edince icra dairesine ödeyeceğini bildirirse ve alacaklı da bunu kabul ederse, bedelin icra dairesine ödenmesi beklenir. Alacaklı bonoların icra dairesine teslimini isterse, icra dairesi bonoları ister.

ü     Alacağın tahsil için alacaklıya devri de mümkündür.

ü Alacak çekişmesiz nitelikte ise, hacze iştirak eden alacaklıların muvafakati ile borçlunun üçüncü kişilerdeki alacağı, alacaklılardan bir veya birkaçına devredilebilir. Alacağı devralan alacaklı, devraldığı alacak mikarınca ödenmiş sayılır., m. 120

ü  Alacak çekişmeli ve borçlu bu alacağı takip etmiyor ise, alacaklının takip yetkisi alması mümkündür, m. 120/2. Burada, tahsil için alacağı devralır. Burada borçlunun haklarına halef olmaz, borç ödenmiş sayılmaz.

ü  Dava veya takip sonunda alacak tahsil edilirse tahsil edilen paradan öncelikle takip yapan alacaklılara ödeme yapılır. Gider, devralan alacaklıya aittir. Dava ve takip sonunda alacaklar alacağını tahsil edemezlerse giderleri talep edemezler.

 

·  İntifa Hakkı ve Hisse Satışı

ü Taşınır, taşınmaz ve alacaklar dışındaki diğer haklar m.121’e göre yapılır.

ü Diğer haklarla ilgili bir satışta, satışın nasıl yapılacağı icra mahkemesine sorulur. Mahkemenin kararı 3 şekilde olur:

 

-  Açık arttırma yolu

-  Satış için memuru görevlendirip satışı bu memura havale edebilir.

-  Gerekli gördüğü diğer tedbirleri alabilir. Örneğin, iştirak halindeki hisseye isabet eden gelirin icra dairesine ve dolayısıyla alacaklıya ödenmesine karar verebilir. 

 

 

 

 

Yorumlar